Allsvenskan i fotboll

AVSLÖJAR: Utlandslägren inställda – efter skarpa varningen

Av: 

Michael Wagner

Hammarby i Vale do Lobo, Algarvekusten, inför säsongen 2020.
Hammarby i Vale do Lobo, Algarvekusten, inför säsongen 2020.

FOTBOLL

De allsvenska lagen vill inte hamna i samma svekdebatt som andra och ställer delvis därför in sina träningsläger utomlands.

Sportbladet kan dessutom avslöja SEF:s skarpa varning till klubbarna:

”Ska vi fortsätta vara trovärdiga så är det av största värde att vi fortsätter vara goda förebilder för samhället” skriver organisationen.

Wagner

2020 åkte 15 av 16 allsvenska klubbar utomlands på träningsläger till bland annat Spanien, Portugal och USA under januari och februari (endast Kalmar FF var kvar på hemmaplan).

I år? Sannolikt stannar alla lag hemma i Sverige.

Nyligen avgick MSB:s generaldirektör Dan Eliasson när han trots myndigheternas rekommendationer valde att resa till Kanarieöarna under julen.

Det är en svekdebatt som Föreningen Svensk Elitfotboll, SEF, verkligen vill undvika.

MSB:s f.d. generaldirektör Dan Eliasson.

Vädjar: Stanna hemma

Sportbladet har via flera klubbföreträdare tagit del av den skarpa uppmaning som skickades ut till samtliga 32 elitklubbar så sent som i torsdags:

”Med tanke på det gällande smittläget för Covid-19 i Sverige och världen och den aktuella samhällsdebatten så är det viktigt att ni klubbar funderar på hur ni gör med årets träningsläger inför säsongstarten. Utifrån myndigheternas rekommendationer och riktlinjer så avråder SEF från resor i nuläget och förordar istället att klubbarna hittar alternativ på hemmaplan, i era lokala samhällen. Elitfotbollen har visat stort ansvar under hela pandemin och ska vi fortsätta vara en trovärdig spelare i debatten så är det av största värde att vi fortsätter vara goda förebilder för samhället.”

Peking och Bajen ställer in

Klubbarna verkar ha insett både de praktiska reseproblemen, lyssnat på opinionsläget och den skarpa varningen från den gemensamma organisationen.

– Vi ställer in på grund av det rådande covidläget, säger Peter Hunt, ordförande i IFK Norrköping, som hade tänkt åka till portugisiska Algarve och där dela anläggning med Hammarby – som dock också blåst av sitt utlandsläger.

– Nej, det blir inget läger för oss, säger sportchefen Jesper Jansson.

Detsamma gäller för AIK, Djurgården, Häcken, IFK Göteborg och även allsvenskans mest vinterutsatta klubb, Östersund.

– Det finns inte något beslut att åka på utlandsläger, säger ÖFK:s kommunikationsansvarige Håkan Lundqvist.

Mats Enquist, SEF:

– Vi avråder klubbarna att åka utomlands med tanke på det rådande pandemiläget, hellre söka inhemska lösningar där vi kan agera under våra protokoll. Men vi bestämmer inte, vi kan bara avråda, säger organisationens generalsekreterare.

MFF-beskedet: Åker inte

Vid lunchtid under måndagen gav även Malmö FF ett definitivt besked.

– Vi kommer inte att åka nu i januari-februari som vi brukar, säger svenska mästarnas sportchef Daniel Andersson till Sportbladet.

Just nu finns i stället en träningsmatch borta mot Kalmar FF inbokad för MFF 6 februari.

Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenskan inifrån: Jättekontraktet Ludwigson nobbade

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Allsvenskan i fotboll

Kalmar FF

Dan Eliasson

Coronaviruset

Svensk elitfotboll

Jesper Jansson

IFK Norrköping