Herrlandslaget i fotboll

”Klarar att gå igenom vad som helst efter det här året”

Av: 

Malin Wahlberg

Michael Wagner

FOTBOLL

Första proffsårets utomlands blev långt ifrån vad Marcus Danielson tänkt sig.

Nu berättar han för första gången om kaoset i Kina.

– Det jag tar med mig från det här året är att jag kommer klara att gå igenom vad som helst, säger mittbacken.

Marcus Danielson lämnade Djurgården för kinesiska Dalian Pro i slutet av februari. Den första tiden blev dock långt ifrån enkel. Kinesiska ligan sattes på paus på grund av coronaviruset och Danielson tilläts inte att resa in i landet. Tillsammans med Sam Larsson och Rafa Benitez blev han strandsatt i Hongkong i hela åtta veckor. 

– Det har varit ett speciellt år absolut. Först problem att komma in i landet, sedan en säsong som sett lite annorlunda ut med en bubbla där vi spenderat väldigt många dagar och spelat väldigt mycket matcher. Det har varit ett tufft men väldigt lärorikt år, säger han.

Vad har varit tuffast?

– Att inte kunna röra sig fritt och göra saker som man gillar utanför fotbollen. Det har bara varit fotboll under hela året i stort sett från när ligan startade. Det är främst friheten man saknar, men samtidigt valde Kina att göra på det här sättet och det har inte varit några fall av smittade spelare så de har lyckats på så sett.

Sam Larsson, Rafael Benitez och Marcus Danielson under ett träningsläger i Spanien i början på mars.

Foto: Rafael Benitez Instagram

”Aldrig ångrar beslutet”

Sedan ligan kom igång har spelarna varit isolerade på ett hotell i nästan hundra dagar. De har bara fått lämna för träning och match eller en promenad runt hotellet. Trots det tuffa året ångrar Danielson ingenting.

– Jag har faktiskt aldrig ångrat beslutet att flytta till Kina, sedan blev det kanske inte som man tänkt sig. Men det har varit en speciell situation i hela världen så det har egentligen bara varit att försöka acceptera situationen.

Du har inte blivit avskräckt att köra vidare i Kina kommande säsonger efter allt som varit?

– Nej, absolut inte. Det jag tar med mig från det här året är att jag tror att jag kommer kunna klara att gå igenom vad som helst efter det jag gått igenom i år. Nästa år kommer bli ett bra år och förhoppningsvis blir det en bra liga utan bubbla. Min tanke är att åka tillbaka till Kina i januari för att förbereda mig för nästa säsong.

”Har varit väldigt lärorikt”

Mittbacken säger själv att han har tagit steg framåt under tiden i Kina.

– Det har varit väldigt lärorikt att komma till en ny liga och ett nytt sätt att spela fotboll. Benitez har mycket erfarenhet av europeisk fotboll och jag har lärt mig väldigt mycket av honom under året hur jag ska tänka kring mitt försvarsspel. Jag ställs mot väldigt bra spelare i den kinesiska ligan. Nästan alla lag har sina stjärnspelare som anfallare eller yttermittfältare och det är dem jag ställs emot.

Danielson är en av få mittbackar i Sveriges landslagstrupp och kommer med stor sannolikhet få speltid i onsdagens träningsmatch mot Danmark. Sedan väntar Kroatien och Frankrike i Nations League.

– Jag har inte varit med de två tidigare samlingarna så det är självklart viktigt att visa vad jag kan och att jag vill vara med i en EM-trupp. Det är en viktig samling för att Janne och Peter ska vilja ta ut mig igen, säger Danielson.

ANNONS EXTERN LÄNK

Vilken EM-succé! Klicka hem Sportbladets unika Isak-tröja! Begränsat antal - först till kvarn

Sportbladet

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Fotboll

/

Herrlandslaget i fotboll

LÄS VIDARE

Blågult ställer om – efter spelarnas kritik

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Herrlandslaget i fotboll

Fotboll

Coronaviruset

Sam Larsson

Marcus Danielson