Helsingborgs IF

”Är Krister Azelius en fegis?”

Helsingborgs ordförande avgår efter Kalmars seger

Av: 

Anton Johansson

Erik Karlsson

FOTBOLL

Erik Israelssons sena avgörande i Kalmars 1–0-seger borta mot AIK skickade Helsingborg ner till superettan.

Nu avgår Helsingborgs ordförande Krister Azelius.

– Jag är inte ensam men det är jag som står i första ledet så jag ska bort, säger han.

Kalmars 1–0-seger gör att Helsingborg blir första lag att åka ur allsvenskan.

Och det dröjde inte många minuter innan beskedet kom. Helsingborgs ordförande Krister Azelius avgår och övriga styrelsemedlemmar ställer sina platser till förfogande.

Anledningen är enkel, enligt Azelius själv.

– Jag har misslyckats med uppdraget, så enkelt är det. Jag kan inte säga något annat, säger han till Sportbladet.

”Extremt sportslig flopp”

– Det är en extremt stor sportslig flopp – eller debacle – att åka ur. Någon måste på riktigt ta ansvar för det och jag kan inte se någon annan än mig själv. Sen kan man hitta andra orsaker. Det är lätt att peka på tränare, fystränare eller spelare och så vidare och det är klart att människor måste ta ansvar för detta. Men ytterst så betraktas jag och styrelsen som ansvarig, säger han.

Han utvecklar resonemanget:

– Man kan vända på det och säga ”jaha, är Krister Azelius en fegis som inte är beredd att kavla upp ärmarna?” Då vänder jag på det: Om jag är ansvar för en degradering, vad gör då mig lämplig för en regradering? Om man nu kan använda det uttrycket. Det är inte logiskt utan det logiska är att jag lämnar.

”Slår en på ett annat sätt”

För Kalmar räckte Erik Israelssons 1–0-mål till seger i en chansfattig match. Kalmar är nu på kvalplats med 27 poäng, tre poäng före Falkenberg och fyra före Helsingborg.

Helsingborgs mittfältare Andreas Landgren, 31, följde inte matchen men tittade till ställningen med minuter kvar och insåg att lagets öde var beseglat.

– Väldigt tungt. Även om vi har varit i den här situationen länge och vetat att risken finns så slår det en på ett annat sätt när det blir realitet, säger han.

”Det är prio ett”

Landgren, som var med och degraderas även 2016, tycker det är svårt att analysera varför laget nu åker ur igen men pekar ut den offensiva bristen som en nyckelfaktor.

– Kollar vi på våra senaste fem hemmamatcher har vi noll mål, det säger sig självt att ska du högre upp i tabellen måste man vara bättre där.

Han vill inte kommentera styrelsens avhopp och säger själv att prio till nästa år är fortfarande HIF trots att han sitter på utgående kontrakt.

– Det är prio ett absolut, att sitta ner med klubben och ha en bra dialog om vad de och jag står i frågan.

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Fotboll

/

Helsingborgs IF

LÄS VIDARE

Allsvensk enkät: De blir säsongens stora flopp

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Helsingborgs IF

Kalmar FF

Allsvenskan i fotboll

AIK Fotboll

Andreas Landgren