Norska storklubben kritiseras efter kvinnofientlig tröja

Fotbollsklubben Brann får kraftig kritik i Norge.

I klubbens lokaler hängde en tröja med ett kvinnofientligt budskap, något som kablades rätt ut i norsk morgon-tv.

– Jag trodde vi hade kommit längre, säger den tidigare Djurgårdsspelaren Ingrid Ryland till TV2.

Under måndagen medverkade den tidigare landslagsbacken Vegard Forren, 33, i ”God morgen Norge” på norska TV2.

Brann-spelaren har varit öppen med sitt spelmissbruk, vilket också var samtalsämnet under videosamtalet som spelades in på målvaktstränare Dan Riisnes kontor.

Men det som stack ut i intervjun var budskapet som skymtade bakom honom.

”Damfotboll, vad är det? Inte är det fotboll och inte är det damer.” stod det att läsa på en av alla tröjor på väggen.

Får stark kritik

Damlaget IL Sandviken, som slutade fyra i den norska högstaserien i fjol, har under en längre tid samarbetat med storklubben SK Brann – som ännu saknar ett damlag.

– Det är nog menat som ett oskyldigt skämt, men det är inte roligt. Det finns ingen humor i det, säger spelaren Ingrid Ryland, 31, till TV2 och tillägger:

– Även om det var tänkt som något humoristiskt så kan det inte hänga på väggarna i en av Norges största klubbar. Det är dags för en ”reality check”. Jag trodde vi hade kommit längre.

”Otroligt pinsamt”

Enligt Branns vd Vibeke Johannesen ska tröjan ha mottagits som en gåva för 15 år sedan.

– Det är otroligt pinsamt. Jag har aldrig varit så röd i ansiktet som när jag såg detta. Jag tänkte ”är det möjligt?”. Jag fick den i alla fall att plockas ned, säger hon och poängterar att klubben tar kraftigt avstånd från tröjan.

Ryland, som har gjort 22 landskamper för Norge och spelade för Djurgården 2018, frågar sig hur tröjan har kunnat hänga där så länge.

– Det säger lite om de attityder som fortfarande finns. Jämställdhet tas inte på allvar. Det faktum att Brann inte har ett damlag gör inte saken bättre, säger hon.

Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.

ÄMNEN I ARTIKELN