AIK

Seger direkt för Högmos Häcken – lämnar jumboplatsen

Av: 

Robert Laul

FOTBOLL

GÖTEBORG. Första matchen för nye tränaren Per-Mathias Högmo.

Då höll BK Häcken undan och vann med 2–1 mot AIK.

– Jag är stolt över killarna som klarade att stå emot hela matchen, det visar på disciplin och moral, säger Högmo.

Publiken var på plats på Bravida Arena, totalt 1005 åskådare, men på planen saknades ordinarie spelare i båda lagen.

AIK vilade EM-kämparna Sebastian Larsson och Mikael Lustig, samt försvarsgeneralen Alexander Milosevic (skadad). I Häcken lös bäste målskytten Alexander Jeremejeff med sin frånvaro (avstängd).

Utan stjärnorna landade strålkastarljuset på Per-Mathias Högmo som ersatt Andreas Alm som chefstränare under sommaruppehållet. Kan Högmo göra det han gjorde i Djurgården 2013, det vill säga lyfta ännu ett lag från allsvensk bottenstrid?

Tja, det verkar så.

Den 61-årige norrmannen fick åtminstone bästa, tänkbara start: en tung 2–1-seger över topplaget AIK efter mål av unga talangerna Patrik Wålemark, 19, och Ali Youseff, 20, tidigt i andra halvlek.

– Det var väldigt ”flott” för föreningen att få den här segern direkt. Man ser på killarna efteråt att de kommer växa av det här, säger Per-Mathias Högmo på presskonferensen.

Vad sa du till spelarna i halvlek?

– Att vi hade en bra möjlighet att få till löpdueller som sträcker ut AIK. Att vi vi skulle utnyttja den styrka vi har i spelarna längst fram. Vi ville få bort onödiga bolltapp och avsluta våra anfall, säger Högmo.

Tyst minut

Matchen föregicks av en tyst minut med anledning av polismordet i Biskopsgården en halvmil från Bravida Arena. När spelet kom igång startade AIK bäst, men Häckens comebackande målvakt Peter Abrahamsson fantomräddade vassaste chansen, en nick från nära håll av Nicolas Stefanelli.

Häckens farligaste tillfälle första 45 minuterna kom när Erik Friberg frispelade Jeremejeff-ersättaren Ali Youssef som avslutade med kraft rakt på AIK-keepern Budimir Janosevic.

Mot slutet av halvleken fick Häcken mer att säga till om offensivt, inte sällan tack vare snabba kombinationer och rörligt djupledsspel från tremannakedjan Youseff, Leo Bengtsson och Patrik Wålemark.

Mållöst i paus, men klart godkänd (EM-inspirerad?) spelkvalitet av båda lagen.

Snabbt avgörande efter paus

Avgörandet kom direkt i andra halvlek genom två Häcken-mål på fem minuter:

Först petade Wålemark in en retur på hörnan han själv ordnat, 20-åringens första mål i årets allsvenska. Sedan var det dags för Youssef att göra sitt första allsvenska mål för säsongen när han sprintade förbi AIK:s mittback Per Karlsson och placerade in 2–0 med ett mer behärskat avslut än i första halvlek.

– Jag tänker att jag är snabbare än honom (Per Karlsson). Det är bara att springa och göra mål där. Jag har tränat på mina avslut på träningarna. Jag missade i första halvlek, då måste jag göra mål på andra läget, sa Ali Youseff till Discovery efteråt.

Och tillade med en blinkning i riktning Per Karlsson:

– Han var alltid stressad när jag hade bollen…

Mot slutet gav AIK-tränaren Bartosz Grzelaks byten resultat. Inhopparen Bojan Radulovic reducerade med knappa kvarten kvar, och kvitteringen hängde i luften, men 2–2 stod sig den nästan sju minuter långa tilläggstiden ut.

Segern innebär att Häcken inte bara lämnar jumboplatsen, utan kan kliva upp ovanför strecken när nionde omgången blir komplett.

Samtidigt tappar AIK mark i toppstriden.

– Vi startade bra och drev på spelet i första halvlek. I andra kom Häcken ut med spring i benen och vi släpper in mål på hörna vilket känns riktigt surt i det läget. Vi gjorde vårt bästa för att komma tillbaka och jag är stolt över att grabbarna krigade till 97:e minuten, men det känns surt att förlora, säger Bartosz Grzelak.

ANNONS

Fynda kläder, skor och allt till träningen på Nikes vinterrea

Extern länk från Nike

Shoppa här

Publisert:

LÄS VIDARE

Laul: AIK förlorar mot tabelljumbon – vem bryr sig

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

AIK

BK Häcken

Allsvenskan i fotboll

Fotboll