Svenskan spelar med brutet finger

Av: Emil Eiman Roslund

Publicerad:
Uppdaterad:

Förstamålvakten bröt fingret.

Då gjorde även svenska reserven det på uppvärmningen.

Och nu höll Moa Edrud nollan.

– Jag gjorde fler räddningar än förväntat, säger målvakten.

Norska toppserielaget Arna-Björnars målvaktsduo har en osannolik tajmning. För både Teagan Micah och Moa Edrud råkade ut för likadana skador inom loppet av någon dag.

– En boll studsade och då bröt hon ett finger. Då skulle jag få chansen, men på uppvärmningen sköt vår tränare ett dåligt skott som träffade lite fel, säger 20-åriga Moa Edrud.

Kände du att det var brutet?

– Jag kände att någonting hände, innan matchen bad jag Teagan tejpa. Efteråt åkte jag hem och berättade vad som hade hänt för vår lagläkare, som sade åt mig att åka in till akuten.

Moa Edrud i Växjö i fjol.
Foto: JESPER ZERMAN / BILDBYRÅN
Moa Edrud i Växjö i fjol.

Edrud, som tillhörde damallsvenska Växjö säsongerna 2018 och 2019, har två frakturer i sitt vänstra lillfinger. Första matchen hon stod med skadan, som dessutom var debuten för klubben, slutade med 0–2-förlust mot Sandviken. Men i helgen, när Edrud spelade med en specialdesignad handske hon sytt ihop själv, höll hon nollan. Och hennes Arna-Björnar besegrade Lilleström för första gången på sju år.

Nio veckor rehab

– Fingertoppen hänger lite, så jag har en sena som håller ihop fingret. Och det gick bättre, jag hade många fler räddningar än förväntat.

Inte orolig att din tillfälliga akilleshäl är avslöjad för motståndarna?

– Haha, nej. Och för mig är det lillfingret som är brutet, för Teagan är det ringfingret. Det är större risk att få en smäll, så det kan förvärra både hennes sena och fraktur. Jag kan tejpa ihop min så fingret inte är i farozonen.

Totala rehabiliteringstiden är nio veckor för Edrud. Som med hjälp av sin specialhandske ska fortsätta stå i mål. Med fyra omgångar kvar ligger hennes Arna-Björnar sexa i Toppserien.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

ÄMNEN I ARTIKELN