Malmö krossade Häcken i seriefinalen

Av: Emil Eiman Roslund, Johan Flinck

Publicerad:
Uppdaterad:

MALMÖ/STOCKHOLM. Seriefinal.

Då körde Malmö FF över Häcken.

Och gör ett guldryck i allsvenskan.

För serieledande Malmö FF lossnade det i dubbel bemärkelse. Efter fyra raka 1–1-matcher mot Häcken, och fyra allsvenska matcher i rad utan vinst, segrade nu MFF med övertygande 3–0 mot Hisingslaget.

– Malmö är enda laget som inte var permitterade i tre månader. Kanske vi ser effekten av det nu, säger Häckentränaren Andreas Alm och tillägger.

– Det var ett skämt. Vi hade gjort likadant om vi hade haft resurserna. Så det är indirekt beröm till Malmö också för det de har byggt upp.

I seriefinalen spräckte Malmö nollan tidigt. I den sjätte minuten vann en hårt bevakad Isaac Kiese Thelin bollen vid mittlinjen, på andra sidan kom Ola Toivonen springandes relativt ensam. Kiese Thelin hittade honom med en långboll, och i friläget var Toivonen säker och satte 1–0 med vänstern. Anfallarens tredje allsvenska mål för säsongen.

Isaac Kiese Thelin firar sitt 3–0-mål mot Häcken.
Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN
Isaac Kiese Thelin firar sitt 3–0-mål mot Häcken.

MFF-vapnet bakom 2–0

Tio minuter senare utökade hemmalaget. Vänsterbacken Jonas Knudsens långa inkast ger ofta utdelning – även nu. Den här gången hittade han Kiese Thelin som med benet högt framför sig klackade in bollen till 2–0. 28-åringens tredje mål på fyra dagar, eftersom han blev tvåmålsskytt i 5–0-segern mot Lokomotiva Zagreb i tredje kvalomgången till Europa League.

– Vi hade behövt ett domslut på 2–0, han sparkar ganska högt i huvudet på (Alexander) Faltsetas när han gör målet. Så hade vi fått vi den så hade vi kanske varit kvar lite längre, säger Häckentränaren Andreas Alm till Dplay.

– De är chanslösa så här långt på fasta, jag förväntar mig att Häcken gör någonting åt det här. För det är alldeles, alldeles för enkelt, säger Dplays expert Alexander Axén i halvtidsvilan.

Ny fast situation

Men även i andra halvlek, när Kiese Thelin blev tvåmålsskytt på nytt, nätade MFF vid en fast situation. Efter hörna hamnade bollen hos honom, efter första skottförsöket fick han tillbaka den och rullade in sitt elfte mål för säsongen, som gör att han ligger delad skytteligatvåa.

3–0-vinst för Malmö FF. Som nu leder allsvenskan med åtta poäng till IFK Norrköping och Elfsborg.

– Det var en toppenprestation av oss. När motståndarna inte skapar en enda målchans så gör man ju någonting rätt, säger MFF-tränaren Jon Dahl Tomasson.

– Vi är alldeles, alldeles för uddlösa från 16 meter och framåt. Det är oroväckande för oss. För oss handlar det om att bygga om. Vi är inte seriens bästa defensiva lag längre och kommer inte att bli det under resten av säsongen. Vi måste bygga om för att hitta något vi kan vara bättre på. Det är en jätteutmaning. Gör vi inte det rinner alla medaljer vi slåss om ur händerna. Och det kan gå fort, säger Häckens tränare Andreas Alm efter krossen.

Tror guldet är kört

Gick guldtåget i dag?

– Ja, så är det väl men då gick det väl för alla, säger Häckenmittfältaren Erik Friberg och fortsätter.

– Vi är nio poäng efter med en match mindre spelad. Då ska de halka till ordentligt för att de inte ska vinna.

Finns det något som talar för att de ska halka till?

– Nej. De har varit det bästa laget i år. Det ska mycket till för att något lag ska ta igen de poängen. Vi kan bara försöka vinna de som är kvar och så får vi se var vi hamnar.

Kan det vara bra för de andra topplagen om MFF går in i gruppspelet i Europa League och får mycket matcher i höst?

– De har så bred trupp att jag tror att det bara är bra för dem att gå in i gruppspelet, så att de kan hålla igång hela den truppen.

Laddar Tabell
Publicerad:

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.