Genomgång: Så går det för damallsvenska lagen

Av: Emelie Fredriksson

Publicerad:
Uppdaterad:

15 matcher spelade, sju kvar.

Inför slutspurten av damallsvenskan synar Sportbladet samtliga lag i serien.

1. FC Rosengård, 38 poäng

Formen:

Återstående matcher: Umeå (h), Linköping (b), Kristianstad (h), Vittsjö (b), Uppsala (h), Piteå (b), Växjö (h).

Foto: Andreas Hillergren/TT

FC Rosengård har sedan 0–0-matchen mot Djurgården tagit fyra raka segrar – bland annat vann laget med övertygande 3–0 mot guldutmanaren Göteborg. I skadade Mimmi Larssons frånvaro har Anna Anvegård växlat upp och tagit över skytteligaledningen samtidigt som unga talangen Anam Imo visat stora kvaliteter. FC Rosengård har den starkaste elvan, den starkaste bänken och det starkaste psyket när det ska avgöras. Här är guldgänget 2020!

Slutplacering: 1

2. Kopparbergs/Göteborg, 35 poäng

Formen:

Återstående matcher: Piteå (h), Umeå (b), Uppsala (h), Kif Örebro (h), Växjö (b), Linköping (b), Vittsjö (h).

Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN

Var det enda obesegrade laget i ligan länge, men nu finns de två förlusterna mot FC Rosengård och Kristianstad i färskt minne. Stina Blackstenius skada kom olägligt för det här laget som inte alls visat samma effektivitet framåt som rivalen i söder. Lägg till de lite märkliga uppgifterna om lagkaptenen Emma Berglunds förmodade avslut i klubben och det osar inte guldjubel om Göteborg. Laget har dock en suverän i målvakten Jennifer Falk som hållit nio nollor i år.

Slutplacering: 2

3. Kristianstad, 30 poäng

Formen:

Återstående matcher: Växjö (b), Kif Örebro (h), FC Rosengård (b), Umeå (b), Vittsjö (h), Uppsala (b), Linköping (h).

Foto: AVDO BILKANOVIC / BILDBYRÅN

Årets absolut stökigaste och samtidigt charmigaste lag. Kristianstad drabbades hårt av sina bortfall i backlinjen och läckte in mål i inledningen av säsongen. Trots att laget nu alltså saknar samtliga i trion Tozz Ivarsson, Sif Atladottir och Mia Carlsson har man fått stopp på blödningen och fortsätter att producera framåt. Norska nyförvärvet Therese Sessy Åsland är det stora utropstecknet i ligan hittills och lär spela fortsatt stor roll under höstens avgörande. Klubbens dröm om Europaspel blir sann i år.

Slutplacering: 3

4. Linköping, 26 poäng

Formen:

Återstående matcher: Uppsala (b), FC Rosengård (h), Eskilstuna (b), Djurgården (b), Piteå (h), Kopparbergs/Göteborg (h), Kristianstad (b).

Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

Linköping fick en kanonstart på säsongen när Ebere Orji öste in mål och Frida Maanum glänste – sen gick det tyngre. Men efter de tre raka förlusterna mot Göteborg, Kristianstad och FC Rosengård (1–7) har laget kommit på fötter igen. Uchenna Kanu har klivit fram som den nya Orji och laget kommer att sälja sig dyrt i kampen om tredjeplatsen. Jag tror att de går bet, men ett önskescenario för spänningens skull hade varit ett avgörande möte mellan LFC och Kristianstad i sista omgången!

Slutplacering: 5

5. Vittsjö, 22 poäng

Formen:

Återstående matcher: Djurgården (h), Piteå (b), Umeå (h), FC Rosengård (h), Kristianstad (b), Kif Örebro (h), Kopparbergs/Göteborg (b).

Kommer ni ihåg krislaget? Jo visst, det var Vittsjö vi skrev spaltmeter om till en början då skadehelveten krossade laget som inte klarade av att fylla bänken. Sedan gjorde Vittsjö flera lyckade värvningar – Emily Gielnik är ett bra exempel – och åkte snabbhissen i tabellen. Laget är det enda med fem raka segrar och känns allt mer som en utmanare till Europaplatsen. ”Kristianstad får titta sig i backspegeln, för vi kommer i en jäkla fart!”, som tränare Stefan Ekstrand härligt kaxigt formulerade i en intervju med Kvällsposten nyligen.

Slutplacering: 4

Foto: AVDO BILKANOVIC / BILDBYRÅN

6. Kif Örebro, 19 poäng

Formen:

Återstående matcher: Eskilstuna (b), Kristianstad (b), Djurgården (h), Kopparbergs/Göteborg (b), Umeå (h), Vittsjö (b), Piteå (h).

Min kollega Kristoffer Bergström slog fast inför säsongen att Kif Örebro var helt given på åttondeplatsen. De har motbevisat honom hittills, men nu tror jag att det roliga tar slut för Närkelaget. Korsbandsskadan på poängdrottningen Heidi Kollanen är förödande och kommer att synas framöver. Att ytterligare en spelare, Cajsa Åkerberg, drabbades i senaste matchen, samtidigt som flera spelare har slitit med småskavanker lär ha fått tränarna att grubbla. Den allt tunnare truppen gör att Örebro blir höstens ”sjunkande skepp” i tabellen.

Slutplacering: 10

7. Umeå, 18 poäng

Formen:

Återstående matcher: FC Rosengård (b), Kopparbergs/Göteborg (h), Vittsjö (b), Kristianstad (h), Kif Örebro (b), Djurgården (h), Eskilstuna (b).

Umeå har kanske inte fått tillräcklig cred för den här säsongen, eller vad tycker ni? Nykomlingen var nyligen så högt upp som på femteplatsen och ett säkrat kontrakt kändes ytterst nära. Men med två raka förluster har laget halkat neråt och nu väntar fyra matcher mot tabellens 1:a, 2:a, 5:a och 3:a. Hujeda mig. Det kan bli ruskigt tufft för Umeå. Måltjuven Therese Simonsson har gjort en suverän första säsong i damallsvenskan och blir oerhört viktig för laget.

Slutplacering: 9

8. Djurgården, 16 poäng

Formen:

Återstående matcher: Vittsjö (b), Växjö (h), Kif Örebro (b), Linköping (h), Eskilstuna (b), Umeå (b), Uppsala (h).

Djurgården kom från en väldigt imponerande period innan de åkte på två raka 0–3-förluster mot seriesuveränerna FC Rosengård och Kopparbergs/Göteborg nu senast. Det är inga resultat att skämmas över för Stockholmslaget vars återstående matcher är bland de gynnsammare. Faktum kvarstår dock att Djurgården har en allt för svag offensiv. I det defensiva har de däremot imponerat, framför allt Portia Boakye.

Slutplacering: 7

9. Piteå, 15 poäng

Formen:

Återstående matcher: Kopparbergs/Göteborg (b), Vittsjö (h), Växjö (b), Eskilstuna (h), Linköping (b), FC Rosengård (h), Kif Örebro (b).

Piteå har slitit rejält både på planen och utanför med många tunga bortaresor i det tajta matchandet. Den avslutande segern inför uppehållet var efterlängtad efter en hel månad utan vinster och formkurvan är stigande. När laget nu fått tid att träna på, och fått in ett helt avgörande tillskott i Madelen Janogy (målskytt två matcher i rad) så tror jag att de lyfter en bit till från nedflyttningsstrecket.

Slutplacering: 8

10. Eskilstuna, 14 poäng

Formen:

Återstående matcher: Kif Örebro (h), Uppsala (b), Linköping (h), Piteå (b), Djurgården (h), Växjö (b), Umeå (h).

Årets stora besvikelse! Vi var nog många som hade stora förhoppningar på Eskilstuna som stod för en suverän höst i fjol. Spelet har inte nått upp till det alls, och tappen av Lisa Dahlkvist och Petra Johansson var nog tyngre än man kunnat ana. Självförtroendet är en bristvara hos laget som nu har radat upp fyra (!) raka förluster. Det återstående spelschemat tror jag blir helt avgörande här. Ett revanschsuget Eskilstuna kommer in i ”flowet” nu och blir höstens raket i tabellen.

Slutplacering: 6

11. Växjö, 12 poäng

Formen:

Återstående matcher: Kristianstad (h), Djurgården (b), Piteå (h), Uppsala (b), Kopparbergs/Göteborg (h), Eskilstuna (h), FC Rosengård (b).

Växjö har inte fått många positiva rubriker i år därför var det upplyftande att de skaffade sig en inför uppehållet. Laget chockade oss med en superhalvlek uppe i Umeå och ledde med 3–0 efter en dryg halvtimmes spel. Det var verkligen inte illa av ett lag som innan dess bara mäktat med sex mål under hela säsongen. Jag tror ändå att Växjö blir kvar här i botten, inte minst på grund av att de två lagen precis ovanför strecket är allt för starka.

Slutplacering: 11

12. Uppsala, 10 poäng

Formen:

Återstående matcher: Linköping (h), Eskilstuna (h), Kopparbergs/Göteborg (b), Växjö (h), FC Rosengård (b), Kristianstad (h), Djurgården (b).

Jag tycker nästan synd om Uppsala som inledde säsongen med en ungdomlig respektlöshet. Laget hade sju poäng efter tre omgångar och imponerade, men med tanke på att poängen nu visar ynka tio så kan ni ju förstå vilken otrolig kräftgång säsongen varit därefter. Inte ens landslagsmålsvakten Emma Holmgren har kunnat avgöra matcher med sitt storspel. Uppsala har inte varit den slagpåse som vi sett andra nykomlingsjumbolag varit de senaste åren, kul det. Med det sagt – ni får tyvärr ta nya tag i elitettan ändå.

Slutplacering: 12

Alla matcher i damallsvenskan sänds på Sportbladet Play.

Publicerad:

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.