Iranska spelarna nobbade media

DOHA. Iran besegrade Wales på övertid.

Men knappt någon spelare stannade för att prata med media.

– De vill inte att vi gör det nu, säger Saman Ghoddos och hälsar ”nästa match”.

Iran har varit ett av de mest omdiskuterade landslagen hittills under VM.

Inte så mycket på grund av sin fotboll – även om det slutade med 2–0-seger mot Wales under fredagen – utan på grund av oroligheterna på hemmaplan.

”Måste ske en förändring”

Saman Ghoddos var en av spelarna ur iranska landslaget som gick ut innan mästerskapet och pratade om protesterna mot regimen och särskilt dess behandling av kvinnor.

PLUS: Här är VM-arenorna för 45 000 000 000 kronor

– Jag vill inte blanda politik och fotboll men fotbollen får stå åt sidan just nu. För människor förlorar sina liv medan de kämpar för sin frihet. Det är tydligt att det måste ske en förändring, det har redan pågått för länge, säger Ghoddos i en intervju med Independent.

Saman Ghoddos.
Saman Ghoddos.

– Alla kan se vad som händer. Det är inte särskilt trevligt och om vi kan rikta ljuset mot det som händer och få till en förändring vore det en bra sak.

Sjöng med i nationalsången

I första mötet med England sjöng inte de iranska spelarna med i nationalsången medan majoriteten av (de iranska) åskådarna busvisslade.

Mot Wales rörde de i alla fall på läpparna. Några mer och andra mindre.

Efter matchen gick majoriteten av de iranska spelarna förbi utan att stanna. Ghoddos, som meddelade svensk media efter mötet med England att han kunde prata nästkommande match, bekräftar att det får bli samtal längre fram i mästerskapet i stället.

Förbundskapten Carlos Queiroz hyllade spelarna på sin presskonferens och lyfte supportrarnas stöd.

– Jag tycker att det var en fantastisk dag för oss, vi är tillbaka till fotbollen, säger Queiroz.

– Jag har inte tillräckligt med ord för att tacka våra spelare.

Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.