Ericson: Klart jag är besviken

Bildbyrån
FOTBOLL

Svenska Fotbollförbundet har meddelat att Håkan Ericson, 56, kliver av sitt uppdrag efter U21-EM.

Förbundskaptenen berättar för Sportbladet att det är ett beslut från förbundet – han får inte vara kvar.

– Det är klart jag är besviken. Jag ville vara kvar, säger Ericson.

Håkan Ericson har varit framgångsrik som förbundskapten för U21-landslaget. Förra sommaren vann han överraskande guld med Sverige i Tjeckien och i kvalet till U21-EM i Polen var Blågult felfritt.

Det blev sju vinster och tre oavgjorda matcher - i ett kval med stjärnfyllda Spanien och starka Kroatien. En stark bedrift av Ericsons lagbygge.

I dag meddelade Svenska Fotbollförbundet att Ericson slutar efter EM. När Sportbladet pratar med 56-åringen berättar han att beslutet inte togs i samråd – utan förbundet vill helt enkelt inte ha kvar honom.

– Jag har inte fått sparken. Men en fortsättning är inte aktuell. Det är ingen överenskommelse som vi har nått i samråd, att det skulle vara dags att hoppa av. Det är inte i samråd vi har tagit beslutet att det skulle vara dags att hoppa av. Det är ett beslut från fotbollsförbundet, säger

Hur känner du dig?

– Det är klart jag är besviken. Jag får inte vara kvar.

Varför?

– Jag har egentligen inga svar. Det är Håkan Sjöstrand och Lasse Richt som får stå för de svaren. Jag kan inte tänka mig att det beror på resultaten, jag har tagit EM-guld och klarat av tre kval. Det måste bero på andra saker. Jag har inte fått någon förklaring, kommer nog inte få det heller. De lägger ett pussel och där finns jag inte med.

– Det är klart att jag känner besvikelse. Det känns som den externa uppskattningen har vida överskridet den interna uppskattning. Det är ingen rolig känsla. Det finns säkert förklaringar till det.

Kan det ha att göra med dina uttalanden om att du inte fick bli förbundskapten för A-landslaget?

– Ingen aning. Jag har ingen uppfattning om det.

I november hade han ett möte med förbundet och fick då frågan om vad han ville göra framöver. Han berättade då att han ville fortsätta och sedan få någon typ av utvecklingstjänst hos förbundet, som en technical director.

I går fick Ericson besked om att han inte skulle få vara kvar efter sommarens EM när kontraktet går ut.

– Jag går stolt härifrån, i alla fall fram till nu. Jag inledde med att lära ut tränarutbildning till allsvenska tränare, det var ingen lätt utbildning men jag fick en bra start där. Sedan fick jag förtroende för U21, och det var många som höjde på ögonbrynen då jag inte hade haft något tränaruppdrag på några år. Jag har klarat av tre kval och vunnit U21-EM. Jag känner mig stolt över vad jag och mina medarbetare har gjort och den responsen jag fått från spelare och medarbetare i teamet.

Inga hard feelings mot förbundet?

– Man får skilja på vad som är professionellt och inte. Jag passar på den frågan. Just nu är man fylld av mycket känslor och då ska man nog inte ta sådan ord i sin mun. Nu konstaterar jag läget och får ta ny sats.

Vad ska du göra nu?

– Fotbollsdörren får vara öppen nu, på alla möjliga håll och kanter. Jag tycker att jag har något kvar att tillföra fotbollen, det finns inga begränsningar på det sättet. Jag har också varit ute en del på föreläsningar och berättat om vår väg till guldet, jag har då fått kontakt med näringslivet. Det är också intressant, vad idrottsledarskap kan ge för effekt i näringslivet.

Vissa blir experter i tv. Något för dig?

– Ja. Men nu låter det som man hoppar på vad som helst. Jag är inte mogen att varken öppna eller stänga dörrar just nu. Det är först nu man på allvar får fundera på det. Jag hade någon intervju i Sportbladet med snack om utlandet, det var en mer filosofisk fundering om vad svensk ledarskap kan leda till i utlandet. Jag har varit dedikerad att klara det här kvalet.

– Jag får börja titta på vad jag kan göra framöver, det är som sagt väldigt öppet nu. Vi har gjort alla förberedelser som vi har kunnat inför Polen till sommaren. I januari ska vi börja kartlägga motståndarna. Det är en stimulerande uppgift, så det kommer jag se fram emot.