Hedvig Lindahl petad i VM-kvalet: ”Konkurrenssituation”

Sverige tog tre poäng i VM-kvalstarten mot Slovakien.

I mål stod Jennifer Falk istället för Hedvig Lindahl – men inte för att veteranen var skadad.

– Det är en konkurrenssituation. Hedvig hade kunnat spela, säger förbundskapten Peter Gerhardsson efter matchen.

Atletico Madrids Hedvig Lindahl har varit förstaslips i det svenska landslaget i mer än 10 år. Men nu finns det yngre förmågor som hotar 38-åringen.

I landslagets VM-kvalpremiär mot Slovakien förpassades Lindahl till bänken till förmån för Jennifer Falk.

– Det är konkurrenssituation, säger förbundskapten Peter Gerhardsson efter matchen.

”Hade kunnat spela”

Häcken-målvakten Falk stod i ett Sverige som gjorde en blek insats mot ett lågt stående Slovakien. Fridolina Rolfö blev segerskytt i den första halvleken.

Lindahl har dragits med skador den senaste tiden, och bland annat haft problem med ett knä. I veckan inför kvalmatchen tränade hon inte för fullt – men det är inte det som ligger bakom Gerhardssons beslut.

– Hon hade kunnat spela, men det finns en konkurrenssituation där det tuffat till sig. Jennifer (Falk) utmanar henne och därför stod hon i dag, säger han.

Gerhardsson påpekar att det är helhetsbedömning, och att skadan inte är huvudorsaken till petningen.

– Man väger in allt. Jennifer hade kanske stått även om Hedvig tränat fullt i veckan.

Asllani sliten

När det gäller Kosovare Asllani, som började på bänken, så handlade det inte om en ren petning. Real Madrid-mittfältaren är fortfarande sliten efter sin covidsjukdom.

– Det optimala hade varit om jag hade varit tillgänglig för fler minuter i dag men det kände vi i går att jag inte var helt. Men det kändes ändå som att de här minutrarna jag fick var lagom för att komma tillbaka och stegra det till att spela fler minuter i nästa match, säger hon. 

Huruvida Asllani är redo att starta i VM-kvalmatchen mot Georgien är oklart, även om hon själv är försiktigt positiv direkt efter Slovakienmatchen.

– Ja, men jag tror jag har fler minuter i mig. Det tror jag. Sen får vi se hur jag svarar på det här. Några risker kommer vi inte ta, säger Asllani. 

Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.