Emma Holmgren om Lyontillvaron: ”Mycket har skett väldigt snabbt”

Från Tunavallen till Frankrike och en av världens allra framgångsrikaste klubbar.

Emma Holmgren, 24, medger att det har varit en snabb omkastning.

– Ibland har man bara fått släppa taget och hänga med, säger Lyonmålvakten till Sportbladet.

Följ ämnen i artikeln

Det var en av sommarens stora damallsvenska transferbomber som briserade när Eskilstunamålvakten Emma Holmgren presenterades för en av världens absolut förnämaste fotbollsklubbar på damsidan.

När Sportbladet når den 24-åriga målvakten, en månad efter flytten blev officiell, så har hon precis fått klart med en lägenhet via klubben.

– Jag trivs väldigt bra här i Lyon. Har inte kommit in helt och hållet i alla rutiner än. Men det kommer, säger Holmgren.

Något särskilt som överraskat dig sedan du kom dit?

– Inte direkt så. Laget, ledarna och spelarna är alla supertrevliga. Sen är det annorlunda att komma till ett annat land och saker går till på ett annat sätt. Det är mycket saker som skett väldigt snabbt. Ibland har man bara fått släppa taget och hänga med.

Stentuff konkurrens

Och visst har det varit snabba ryck för Holmgren sedan flytten till Frankrike. Mer eller mindre direkt efter ankomst gick flyget över Atlanten till USA för att avsluta försäsongen med International Champions Cup. Sedan var det ligapremiär. Och Champions League-kval på det.

Är nivån på laget som du väntade dig?

– Det är väldigt stor skillnad från Sverige. Samtidigt som jag nog hade förväntat mig att det skulle vara ett ännu större steg... Men jag är väldigt nöjd med att det verkligen är extremt bra nivå.

När Lyon kom in i bilden så var det självklart att ta chansen enligt målvakten, som kände att hon ville upp en nivå för att ta nästa steg.

Något som innebär att hon nu konkurrerar med en av världens allra bästa målvakter, Christiane Endler.

– Att kunna mäta sig med henne varje dag... Att lära och ta efter och utvecklas genom det. Sen en dag vill jag så klart också spela. Det är en tuff konkurrenssituation, men jag ska göra allt, säger Holmgren, som ännu inte fått debutera för planen för sitt nya lag.

Christiane Endler.
Christiane Endler.

Får möta Häcken

Ett lag som både har ambitionen att ta tillbaka ett Champions League-titelhavande från Barcelona och en ligamästartitel från Paris Saint-Germain.

Det klart vi vill vinna alla titlar som går att vinna. Det är målet för oss, säger målvakten.

Ett av stegen på vägen dit är svenskt – något som står klart efter måndagens gruppspelslottning i CL.

Hur ser du på att ha lottats mot Häcken i Champions League?

– Det är fantastisk kul att vi har ett svenskt lag med i gruppen. Men så klart en tuff grupp, fast så är det när man kommer till det här steget, säger Holmgren och fortsätter:

– Kul att få möta ett svenskt lag och en värdemätare för att ser hur mycket som skiljer den svenska fotbollen och den franska.

Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.