Sam Larsson: ”Fått klartecken att återvända till Kina”

Publicerad 2021-08-13

Sam Larsson

GÖTEBORG. IFK Göteborgs fans hoppades på en sensationell återkomst.

Nu förklarar Sam Larsson, 28, läget och berättar att han snart återvänder till Kina.

– Jag har fått klartecken att resa i väg, säger han till Sportbladet.

Följ ämnen
IFK Göteborg

Hans tidigare lagkamrat från Dalian Pro, Marek Hamsik, gjorde ett uppseendeväckande gästspel i IFK Göteborg under våren. De blåvita fansen hoppades då och även inför det nyligen stängda svenska transferfönstret på en återkomst av Sam Larsson.

Bolltrollaren har sedan tidigt i år återkommande tränat med IFK Göteborg på Kamratgården. Larsson gjorde återigen under torsdagen och hyllades av tränaren Mikael Stahre för sin höga kvalitet på planen.

Men 28-åringen förklarade efter träningen för Sportbladet varför han inte återvände permanent till IFK Göteborg nu.

– Mina tankar har hela tiden varit att jag ska fullfölja kontraktet (går ut efter nästa år) i Kina. Dessutom vill Dalian att jag ska återvända. Det har aldrig varit en fråga. 

Sam Larsson

Får många frågor

– Men jag har full förståelse för att många undrar eftersom jag har varit här hemma i Sverige så länge. Det händer liksom att jag får frågor om det när jag går på stan i Göteborg, säger Sam Larsson med ett snett leende.

Redan i slutet av april sa han till Sportbladet att han skulle återvända till den kinesiska ligan. Då hade han tidigare under året varit sjuk i covid-19, tillfrisknat men kunde inte visa upp ett testvärde som de stenhårda inresereglerna till Kina krävde.

Samma testvärden har under sommaren fortsatt att stoppa den tidigare landslagsyttern från att återvända till Kina.

Lagkamraten, tidigare Djurgårdenspelaren, Marcus Danielson återvände under torsdagens till matchspel med Dalian Pro efter nära tre veckors karantän i Kina efter EM och kortare semester.

– Jag gjorde tester fram till i juni och efter det även några röntgenundersökningar för att komma fram till att jag är helt frisk. De har sina väldigt strikta regler för att få resa in i Kina och det får man ha största respekt för. Nu ska det vara grönt, säger Sam Larsson. Det kan bli att jag kommer iväg nästa söndag.

– Jag har precis fått klartecken från kinesiska ambassaden att jag kan få resa. Men jag har sagt tidigare att jag trott att jag ska komma i väg snart så man vet aldrig. Jag sköter min träning och så väntar jag på ytterligare direktiv från klubben. 

Hur har det känts under de månaderna du varit här och tränat med IFK Göteborg?

– Det har känts väldigt bra. Hade jag inte haft det hade det varit väldigt jobbigt. Jag tror det har varit ok för spelarna, jag vet att det har varit det för tränarna. De har behövt lite spelare här i bland, lite utfyllnad och någon som kan gå in och spela vänsterback, säger offensive Larsson.

Sam Larsson

Lever inte på vatten och bröd

Dalian uppges ha betalt närmare 50 miljoner per spelare när Larsson och Danielson värvades från Feyenoord respektive Djurgården i början av 2020. Spelarna själva ska ha årslöner på 20 miljoner kronor, netto.

Du har varit hemma väldigt länge. Får du betalt från din kinesiska klubb?

– Ingen behöver oroa sig för min ekonomi, svarar Samba-Sam snabbt.

Många supportrar har hoppats på att du skulle återvända till Blåvitt när du varit här. Kan du förstå deras förhoppningar?

– Ja, absolut! Det är och har varit en väldigt märklig situation. Men alla från klubben har förstått hur det ligger till. Jag är tacksam att jag kan vara här. När jag kommer tillbaka till Sverige så blir det i de här färgerna men det dröjer många år, säger Sam Larsson uppriktigt.