Nations League i fotboll

Experterna om Sverige i Norgeförlusten: ”Ett öppet hav”

Av: 

Michael Wagner

FOTBOLL

Experter med stenkoll på fotbollen i Sverige och Norge men med delvis olika slutsatser efter brödramötet.

– Jag har aldrig sett ett så ostrukturerat Janne Andersson-lag i hela mitt liv, säger Joacim Jonsson.

– Det är viktigt att landslagsspelarna inte sågar sitt eget spel, säger Daniel Nannskog.

Danmark är bäst i Norden och efter Norges 2–1-seger mot Sverige under söndagskvällen har nog även det västra grannlandet passerat i den skandinaviska fotbollshierarkin.

Förlusten sammanfaller också med att Sverige gått från en klassisk 4–4–2-uppställning till 4–3–3.

Sportbladet har pratat med två TV-experter med djupa kunskaper av både svensk och norsk fotboll och deras analys efter att Haaland och kompani sänkte Blågult.

Spelarna som passar

– Jag tycker verkligen att svenska landslaget har offensiva spelare som passar för det här nya spelsystemet. I första matchen mot Slovenien fick man ut mycket offensivt av Dejan Kulusevski, säger Daniel Nannskog, tidigare spelare i bland annat Stabaek och numera expert hos SVT.

– Mot Norge sattes inte Kulusevski i de favoritlägena, en mot en mot motståndarna. Men han briljerade med Elanga vid 1–2-målet, säger Nannskog. Elanga är som gjord för det här spelsystemet.

Vad ser du för brister?

– Sverige släppte till för många omställningslägen både mot Slovenien och Norge. Det var öppet hav när man tappade boll på motståndarens planhalva. Det var inte tillräckligt bra balans och man blev inte kompakta tillräckligt snabbt, menar Nannskog som ser saker vid sidan om planen som minst lika viktiga som korrigeringarna på den för att hamna rätt:

– Det är jätteviktigt att svenska landslaget håller ihop i tron på att de kan få ihop det här. Att de har tålamod, förståelse och inte sågar sitt eget spel redan. Då blir det splittring. De vet att de saknar viktiga spelare som Lindelöf och Ekdal och måste ha med det, säger Nannskog. De måste ge det tid. Jag kan inte säga hur många matcher det handlar om eller att det ska skrotas om tre månader om det inte fungerar. Det går inte att sätta någon gräns.

Daniel Nannskog.

Det saknas hos Blågult

SVT-experten menar att en faktor blir avgörande om det stora skiftet från 4–4–2 till 4–3–3 ska lyckas:

– Jag är mest orolig för backlinjen. Mot Norge klarade de inte av att ta upp bollen. Att ha försvarare som aktivt kan ta fram bollen, inte bara lämna över den eller slå långt blir en nyckel, säger Nannskog.

Svenske Joacim Jonsson, tidigare spelare och TV-expert i Norge, nu sportchef i Vålerengen är tuffare i kritiken.

– Under den första halvleken mot Norge såg Sverige ut som en påse Non stop som någon hade kastat på en taktiktavla.

Hur menar du?

– Det var ingen struktur, det var långt mellan lagdelarna och långt mellan spelarna i varje lagdel. Jag har aldrig sett ett så ostrukturerat Janne Anderssons-lag i hela mitt liv, säger Jonsson. Tänk om Sverige hade mött Spanien eller Frankrike i stället? Det hade blivit en överkörning. Det tror jag Janne Andersson såg också.

Joacim Jonsson.
Non stop-godis.

Besviken på de rutinerade

Joacim Jonsson tycker inte det går att skylla på de svenska skadorna.

– Jag förstår att det är ett nytt projekt med 4-3-3 men försvarsspelet måste bli bättre oavsett. Jag vet att det är många skador men Sverige ställde inte upp med några orutinerade 20-åringar i backlinjen. Norge hade en 21- och en 22-åring i sin backlinje. Det var överraskande i negativ väg för Sverige.

Jonsson som kommenterade Sverige-Norge i VG:s TV-sändning sätter inte någon gräns för försöket med 4–3–3, men menar precis som bland annat Lasse Lagerbäck att Nations League är en för viktig turnering för att experimenteras bort.

– Nations League kan vara bakvägen in i ett mästerskap. Den svenska fotbollskulturen är 4-4-2 och det har skapat enorma resultat. Det är stramt och lite tråkigt, men det har varit grunden.

Utsåld retur i Oslo

– Sveriges styrka har varit att man kan spela jämnt mot vilket motstånd som helst. Man har tålt att bli utspelade mot alla lag eftersom man har släppt till så lite målchanser i slutändan. Mot Norge var det öppet. Den helhetsanalysen kan man nog inte vänta med för länge med att göra, säger Joacim Jonsson.

Sverige möter Serbien hemma på torsdag kväll i Nations League samtidigt som Norge spelar hemma mot Slovenien. Returmötet Norge-Sverige spelas på söndag i Oslo på ett utsålt Ullevål.

ANNONS

Stor dramatik eller promenadseger? Tippa veckans toppfotboll och se om du fixar 13 rätt.

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Europatipset

Publisert:

LÄS VIDARE

Frändén: Det får inte hända på den här nivån

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Nations League i fotboll

Herrlandslaget i fotboll

Daniel Nannskog

Dejan Kulusevski

Janne Andersson

Norges herrlandslag i fotboll