Häcken värvar finsk landslagsman: Vi nådde inte högre

Foto: Marcel Bieri / TT / NTB Scanpix
Juhani Ojala (höger) i kamp med Mathias Ranegie i ett Europa league-möte 2012.

avElvedin Basic

FOTBOLL

Har ni hört namnet Juhani Ojala?

Det är BK Häckens nya nyförvärv som klubben plockar in från finska ligan.

– Vi har försökt hitta en mittback på så hög nivå som vi bara kan nå. Och vi nådde inte högre. Eller vågade inte gambla mer, säger sportchef Sonny Karlsson till fotbollskanalen.se.

Nej det är inte svenska skidexperten Johanna Ojala som är klar för BK Häcken – utan Juhani Ojala som kommer senast från Seinäjoen Jalkapallokerho i finska högstaligan.

2010 blev han utnämnd till den bästa försvararen i finska ligan.

Året därpå skrev han på för schweiziska klubben Young Boys Bern där han tillsammans med bland annat Alexander Farnerud spelade gruppspel i Europa League.

– Han har spelat ihop med Farnerud i Young Boys, med Arkivuo i finska landslaget. Vi har även hört oss för med Schüller. Det är en liten best. En fajter, det känns jättebra, säger Sonny Karlsson till gp.se.

– Vi har varit mer ett kicka-boll-lag, nu vill vi försvara oss bättre.

Hittat sin vän

Nu skriver mittbacken på ett treårskontrakt med BK Häcken. Där hans kompis, Kari Arkivou redan spelar.

– Jag känner såklart Kari sedan tidigare och han har talat varmt om klubben och det har betytt mycket för min övergång. Sedan tidigare känner jag också Alexander Farnerud från tiden i Young Boys. Det skall bli roligt att spela ihop igen, säger Juhani till klubbens hemsida.

Nyförvärvet gjorde även tre säsonger i ryska Terek Grozny.

– En stabil spelare med bra storlek som har varit ute och spelat i både Ryssland och Schweiz och har landskamper i bagaget. En erfaren spelare, säger Häcken-tränaren Mikael Stahre till fotbollskanalen.se.

På lördag åker Häcken till Norrtälje för att spela sin första tävlingsmatch för i år, i svenska cupen.

ARTIKELN HANDLAR OM