”Fem minuter och det hade gått åt helvete”

Allsvensk arena i brand

Foto: NILS JAKOBSSON / BILDBYRÅN
FOTBOLL

Med mindre än en månad till den allsvenska premiären brann det på Östersunds hemmaarena.

Nu tackar klubben brandmännen för deras snabba insats som kan ha räddat föreningen från en katastrof.

– De säger här att ”hade det gått fem minuter till så hade det gått åt helvete”, säger press- och medieansvarig Patrick Sjöö.

1 av 2 | Foto: Östersunds FK
Mindre skador i kommentatorshytten.

Klockan 07:45 larmades räddningstjänsten om en brand på Jämtkraft arena i Östersund. Enligt de första uppgifterna rörde det sig om öppna lågor när brandkåren anlände till arenan strax före klockan 08:00.

En halvtimme senare var branden släckt.

”Branden var begränsad”

– Branden var begränsad till kommentatorsbåset på läktaren. Nu är den släckt och vi kommer att lämna inom kort. Jag har ingen uppfattning vad som kan ha orsakat branden, säger Mats Kronsten, inre befäl vid räddningstjänsten i Östersund.

Arenan är hemmaplan för det allsvenska laget Östersunds FK som ska spela premiärmatch i fotbollsallsvenskan mot IFK Norrköping på samma plats den 9 april. Det arrangemanget ska dock inte vara hotat av skadorna på arenan.

– Branden var väldigt, väldigt begränsad och de fick bukt med den tämligen omgående. Det var en kommentatorshytt som brann och vi vet inte någon orsak ännu men de var snabbt på plats och det var mycket begränsade skador, säger ordföranden Daniel Kindberg.

”Att de var här var räddningen”

Klubben uttrycker också tacksamheten för just den snabba insatsen som kan ha stoppat en katastrof. Det är i alla fall det första beskedet medieansvarig Patrick Sjöö får när han anländer till olycksplatsen vid niotiden.

– De från kommunen som är här säger att ”hade det gått fem minuter till så hade det gått åt helvete”, säger Patrick Sjöö.

Enligt den första informationen kan brandorsaken vara relaterad till ett pågående elektriskt arbete på arenan.

– De var uppe och jobbade i går och i dag med att dra ledningar och då har man smält plast som droppat ner och så har det börjat brinna i innertaket. Det var elektriker här på morgonen som upptäckte det men om ingen hade varit här så hade det brunnit upp. Att folk var här och jobbade var räddningen, säger Sjöö.

ARTIKELN HANDLAR OM