Årets sporthjälte

”Stoppa skitsnacket i omklädningsrummet”

Jimmy Durmaz: ”Dags att bryta ner reglerna”

Av: 

Simon Sjöstrand

FOTBOLL

Gymnasieeleverna Shanga Aziz, 18, och Rogerio Silva, 17, åker Sverige runt för att träffa idrottsklubbar i syfte att förändra machokulturen i omklädningsrummen.

Ett projekt som hyllas av Jimmy Durmaz, 28.

”Det är dags att stoppa skitsnacket”, skriver landslagsstjärnan på Instagram.

I september 2016 bestämde sig gymnasieeleverna Shanga Aziz, 18, och Rogerio Silva, 17, för att försöka förändra machokulturen i omklädningsrummen.

Duon startade UF-företaget ”Locker Room Talk”, som bland annat utsågs till årets UF-företag och som numera är en ideell förening, och har sedan dess åkt landet runt för att träffa idrottsklubbar och prata sexism, med målet att förhindra sexuella övergrepp och bidra till sunda värderingar.

– Det här är ett viktigt område, om vi inte tar tag i det nu kommer unga killar växa upp till män med skev kvinnosyn och rent allmänt dålig värdegrund, sa Rogiero Silva till svenskfotboll.se i juni.

”Tycker det här är viktigt”

Målgruppen är spelare i åldrarna tio till fjorton år och projektet har gjort succé. I somras hade killarna träffat över 80 olika klubbar.

– Vi tycker att det här är viktigt, men vi var inte säkra på att klubbar och ledare ville ta till sig av våra idéer, sa Shanga Aziz.

En av alla som ställer sig bakom projektet?

Jimmy Durmaz, 28.

I ett inlägg på Instagram lyfter den svenske landslagsstjärnan fram företaget och tar starkt avstånd från den machokultur han själv säger sig ha upplevt.

”Sitter i väggarna”

Snacket i omklädningsrummet sitter i väggarna, men det stannar inte där. Det följer med ut i livet och ger unga killar skeva värderingar. Detta ska vi förändra. Gör som jag, stöd Locker Room Talk du också för att stoppa skitsnacket i tid”, skriver Durmaz, som också lägger upp en film där han basunerar ut sitt och företagets budskap.

”Vet du hur mycket skitsnack man får höra bland killar i ett omklädningsrum? Nu ska vi förändra det. Så att vi kan bryta ner påhittade regler och skapa en ny bild av vad manlighet är. Jag heter Jimmy Durmaz och jag stödjer Locker Room Talk. Hjälp oss att stoppa skitsnacket”, säger Durmaz bland annat i videoklippet.

Snacket i omklädningsrummet sitter i väggarna, men det stannar inte där. Det följer med ut i livet och ger unga killar skeva värderingar. Detta ska vi förändra. Gör som jag Stöd Locker Room Talk du också för att stoppa skitsnacket i tid. @selockerroomtalk @noberu_of_sweden @iman_khalaf @swemnt #stoppaskitsnacket #lockerroomtalk #noberuofsweden

ANNONS

Fynda kläder, skor och allt till träningen på Nikes vinterrea

Extern länk från Nike

Shoppa här

Publisert:

LÄS VIDARE

Formades i pojklag: ”Killarna stod och grät”

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Årets sporthjälte

Fotboll

Jimmy Durmaz