”Inte intresserad av vad Italien gjort historiskt”

Janne Andersson: Vi har gjort 18 mål på fem matcher här hemma

avPatrik Brenning

De italienska journalisterna undrade om Italiens fotbollspolitiska styrka.

Janne Andersson bollade effektivt tillbaka med statistik från Sveriges hemmamatcher och ett ointresse för motståndarens glamourösa fotbollsförflutna.

– Jag tycker det är ointressant, säger Andersson.

1 av 2 | Foto: KAI PFAFFENBACH / TT NYHETSBYRÅN

På fredag ställs Sverige mot Italien i playoff-spelet till VM. Ett Italien som inte missat en VM-turnering sedan 1958 och ofrånkomligen är en av fotbollens mest aktade nationer.

”Är nuläget som gäller”

På torsdagens presskonferens undrade de tillresta italienska journalisterna också hur Janne Andersson ser på Italiens ”fotbollspolitiska tyngd”.

– Italien är en stormakt inom fotbollen och har varit väldigt bra historiskt men nu är det spelarna som kommer hit i morgon som ska spela mot våra spelare. Det är nuläget som gäller. Vad som hänt historiskt eller politiskt tycker jag är ganska ointressant. När domaren blåser igång matchen i morgon är det nuet som gäller, säger Sveriges förbundskapten.

”Får absolut inte göra det”

Andersson har också fina resultat med sig in i matchen från den mer färska historien. Något förbundskaptenen också gärna påminner om.

– På Friends har vi spelat fem matcher i kvalet, vi vann fyra, kryssade en och gjorde 18 mål. Jag tycker vi har ett bra anfallsspel och det blir en utmaning för vårt anfallspel att göra det bra även i morgon.

Sverige går samtidigt in i matchen med hot om avstängning vid en varning till på någon av sex olika spelare: Andreas Granqvist, Victor Nilsson Lindelöf, Emil Krafth, Jakob Johansson, Martin Olsson och Jimmy Durmaz. Janne Andersson har nu också en tydlig instruktion till sina spelare.

– Spelarna får absolut inte ta några onödiga varningar nu. Det är en viktig grej.

Se Sveriges matcher på Kanal 5 – och hela VM-kvalet på Eurosport Player