Riskerar förlora 940 miljoner kr

Foto: TT
FOTBOLL

Manchester United är illa ute efter tre raka kryss i ligan.

Vad en missad CL-plats skulle innebära?

Ett ekonomiskt bortfall på motsvarande 940 miljoner kronor.

”Vi ska försöka sätta oss själva i ett läge där framtiden ser ljus ut för klubben, och det är den om vi når Champions League”.

Orden kom från Zlatan Ibrahimovic efter 0–0 mot Hull.

Det var Manchester Uniteds tredje raka kryss i ligaspelet – ännu en missräkning som gjorde att man sumpade chansen att knappa in på rivalerna i toppen.

Spelbolag uppskattar i skrivande stund Manchester Uniteds chanser att kvalificera sig för Champions League-spel nästa säsong till 44 procent.

Fyra poäng skiljer upp till Liverpool på fjärdeplatsen och United möter i dag (söndag) Leicester på bortaplan i ett försök att minska gapet till en poäng.

En missad CL-plats vore inte bara ett personligt fiasko för tränaren José Mourinho – det vore också en ekonomisk smäll för klubben.

940 miljoner på spel

Enligt DailyMail finns det en klausul i Uniteds sponsorkontrakt med Adidas som gör gällande att två säsonger i rad utan spel i Champions League resulterar i 30 procent mindre ersättning. Den summan blir då 22,5 miljoner pund (248 miljoner kronor).

Därtill skulle man gå miste om 60 miljoner pund (659 miljoner kronor) i uteblivna tv-intäkter.

Och enligt DailyMail skulle United, vid ett sådant scenario, tvingas sänka priserna på vissa årskort med fem procent, vilket skulle leda till ytterligare 3 miljoner pund (33 miljoner kronor) i ekonomiskt bortfall.

Den totala summan skulle då landa på 940 miljoner kronor med dagens valutakurs.

”Alla måste dit”

José Mourinho har tidigare talat om vikten av att kvalificera sig för Champions League, men inför söndagens match mot Leicester poängterar han att det finns samma kravbild för rivalerna i toppen.

– Arsenal, Tottenham, Chelsea, Manchester City och Liverpool är också klubbar som måste spela i Champions League. Det finns sex lag som slåss där uppe och vissa har varit bättre förberedda än andra, sett till jämnheten de senaste åren. Jag vill att mina spelare ska känna att de utmanar om titeln, även fast chansen är liten så vill jag att de har den mentaliteten när de går in i matcherna, säger Mourinho enligt Telegraph.

ARTIKELN HANDLAR OM