Polisen: ”Har aldrig sett så mycket hat”

28 gripna i samband med Dortmund–Leipzig

1 av 4 | Foto: SASCHA SCHUERMANN / AFP
FOTBOLL

Stenar, flaskor och sopor var några av föremålen som kastades emot RB Leipzigs fans i helgen.

Anhängare till Borussia Dortmund gav dem ett tufft välkomnande.

– Den som kastar sten och inte tar någon som helst hänsyn till familjer och barn är inte en fotbollssupporter. Den borde sitta bakom lås och bom, säger inrikesministern Thomas de Maiziére till tyska Bild.

RB Leipzig bildades efter att Red Bulls ägare Dietrich Mateschitz köpt upp SSV Markranstädt i tyska femtedivisionen. Nu är laget i bundesliga och på vägen upp har man fått ta emot en hel del hårda åsikter från motståndarfansen.

I helgens möte med Borussia Dortmund på bortaplan blev det stökigt. Inför matchen - som slutade med hemmavinst - fick RB Leipzigs tillresta supportrar ett tufft välkomnande.

”De kastade allting”

Schweiziska Blick skriver att anhängare till Dortmund kastade stenar, flaskor, ägg, sopor och andra föremål mot gästande supportrar.

– De kastade allting som de hade i händerna. Jag har aldrig sett så mycket hat, säger polischefen Edzard Freyhoff till Blick.

Tyska Bild uppger att Dortmund-anhängaren jagade barn, kvinnor och familjer. Tidningen skriver att 28 personer greps, misstänkta för bland annat misshandel.

På arenan fanns det mängder med banderoller. En av banderollerna från Dortmund-anhängarna uppmanade Ralf Rangnick, sportchef i RB Leipzig, att begå självmord. Rangnick befann sig på plats för att se matchen, han stod i RB Leipzigs klack.

”Smaklösa banderollen”

Banderollen fördöms av Dortmund.

– Vi är starkt emot den smaklösa banderollen mot Ralf Rangnick. Vi fördömer även våldsamma aktioner, säger Dortmunds vd Hans-Joachim Watzke till Bild.

Thomas de Maiziére, inrikesminister i Tyskland, har kommenterat händelsen.

– Den som kastar sten och flaskor – och tar inte någon som helst hänsyn till familjer och barn – är inte en fotbollssupporter. Den borde sitta bakom lås och bom, säger inrikesministern Thomas de Maiziére till tyska Bild.

Emil Forsberg spelar i RB Leipzig och i Borussia Dortmund finns Alexander Isak. Forsberg, som gjorde succé i höstas, missade matchen på grund av avstängning. Isak fanns inte med i truppen i Dortmund.

ARTIKELN HANDLAR OM