Levt med smärtorna – under tre månader

”Känner mig halvt invalid när jag kliver upp”

Publicerad 2017-10-03

Albin Ekdal ska kunna spela för Sverige mot Luxemburg men 28-åringen kommer göra det bedövad av smärtstillande läkemedel.

Nu berättar mittfältaren om de konstanta smärtorna.

– Jag har ont när jag sitter ner, när jag ställer mig upp, efter att jag sovit och efter matcherna gör det riktigt ont. Det har varit så här i tre månader.

”Jag lever ett så privilegierat liv så jag föredrar att inte klaga”. Orden är Albin Ekdals och visst har mittfältaren skaffat sig en lyxig position såväl ekonomiskt som statusmässigt under sin framgångsrika karriär. Men om vi ändå ska tala om det där andra.

”Käkar starka smärtstillande”

För inför Sveriges avgörande VM-kvalmatcher mot Luxemburg och Nederländerna kommer mycket ofrånkomligen handla om en 28-åring och hans onda rygg.

– Det hämmar mig, annars hade jag inte behövt käka starka smärtstillande innan varje match. Jag känner mig inte i mitt livs bästa form men ändå tillräckligt bra för att kunna vara med och bidra, säger Albin Ekdal.

Läkarna har varit tydliga med att vila är det enda som hjälper men i en klubblagssituation där Hamburg krigar för sin existens i Bundesliga och landslaget för att ta sig till VM har Ekdal själv valt att fortsätta.

– Det finns samtidigt inga garantier för att en längre vila skulle hjälpa heller. Vi är i ett viktigt skede både i klubblag och framförallt i landslaget så jag känner inte att det är rätt läge att lägga sig och chilla nu. Det är dessutom ett eventuellt playoff i nästa månad så jag får hålla ut lite till.

Du riskerar inga bestående men?

– Nej, inget så allvarligt. Men det är klart att det inte är skitkul att vakna och känna sig halvt invalid när man kliver upp. Men man är så privilegierad med allt annat så jag föredrar att inte klaga på lite ryggproblem.

Hur ser en dag ut nu?

– Jag har ont i ryggen när jag sitter ner och när jag ställer mig upp gör det också ont. Efter att jag sovit gör det ont och efter matcherna gör det riktigt ont. Det är egentligen vila som gör att det blir bättre men när jag tränar med smärtstillande fungerar det ändå bra.

”Det tär på psyket”

Under måndagen var Ekdal på besök hos en svensk läkare för att få ytterligare ett utlåtande kring skadan och nya tips på vad han kan göra. Exakt vad det är för ryggskada vill han inte prata om men 28-åringen bedyrar att det inte var ryggen som hindrade honom i den svaga insatsen mot Bulgarien (förlust 2-3) under landslagets samling i augusti.

– Det här är som det varit sedan säsongsstart och det känns okej med smärtstillande men jag känner att jag inte är hundra. Det är klart att jag är lite hämmad men jag gjorde ingen bra match och laget gjorde ingen bra match. Det är inget man ska skylla på.

Albin Ekdal kommer starta matchen mot Luxemburg på lördag om han bara kan. Det är ju en viktig match. Frågan är dock, med tanke på Hamburgs situation i Bundesliga, när Ekdal egentligen kommer låta den där så välbehövliga vilan få komma?

– Det känns som en final varje match och det tär på psyket lite. Men alla matcher är viktiga och jag har under hela min karriär aldrig sett en match som mindre viktig. Jag är också van vid att, även när jag var ungdomsspelare, vara viktig för mitt lag. Det är väl roligare så också antar jag än att man ska känna att vissa matcher inte är så viktiga.

Kan du ens tänka på livet efter karriären? Finns det utrymme för det?

– Svår fråga. Det är klart att om läkarna sagt att ”vilar du inte nu i några månader så får du men efter karriären” så hade jag så klart vilat. Men det har de inte sagt och jag litar på dem, säger Ekdal och fortsätter:

– Känner jag att jag inte kan göra mig själv rättvisa på en fotbollsplan hade jag inte spelat. Just nu känner jag att jag fortfarande kan göra bra ifrån mig och är viktig för ett klubblag och ett landslag. Då föredrar jag att inte vika ner mig.