Mejla

Stefan Alfelt

Alfelt: Tror inte på vilket trams som helst

Publicerad:
Uppdaterad:

MALMÖ. Allting har varit fantastiskt.

Uwe Röslers ledarskap hyllades av sportchefen Daniel Andersson och klubben MFF, sportchefen, styrelsen hyllades av Rösler.

Ändå tyckte Rösler han var tvungen att säga upp sig och klubben verkar inte ha gjort speciellt mycket för att övertala honom till en fortsättning.

Vi är visserligen i månaden då vi tror på tomten, men vi tror inte på vilket trams som helst.

Uwe Rösler vann inget allsvenskt guld under sina 18 månader som klubbens huvudtränare men han har nått stora internationella framgångar som ger klubben massor av nya miljoner kronor till kassan.

– Det har ingenting med ledarskapet att göra utan det är lite mer små detaljer i hur vi ska gå vidare, sa Daniel Andersson efter presskonferensen.

Små detaljer som skapar en plötslig skilsmässa och som också skapar ett rätt stort problem med tanke på att första 16-delsfinalen i Europa League spelas redan 20 februari.

Daniel Andersson påstod att arbetet med att hitta en ny tränare inleds nu. Det tror jag inte ett dugg på. MFF har säkert listat och kanske rentav betat av en del kandidater redan, för det skådespel som visades upp på podiet i Stadions presslokal har regisserats sen lång tid tillbaka.

Haft olika syn

Rösler sa att han hade en diskussion med MFF:s ordförande Anders Pålsson redan i mars om hur klubben skulle ta sig vidare till en etablerad hög nivå i den europeiska konkurrensen. Kravet från styrelsen var att Malmö ska nå upp i nivå med Ajax och Alkmaar. Rösler och klubbeldningen ska då ha haft olika syn på hur man skulle nå upp till den höga målsättningen. Olikheter på detaljnivå, som det sas.

Den stora detaljen är självklart klubbens kravbild. Man vill nå framgång samtidigt som man vill få fram ungdomar som ges chans att slå igenom tidigt för att sen kunna säljas vidare till större klubbar.

– Vi som klubb vet vad som behövs för att vi ska klara oss. Dels för att det är vår identitet, Malmö FF, att få fram egna spelare och kunna sälja spelare, sa Daniel Andersson.

Som tränare i MFF kom Uwe Rösler in i ett skede då klubben halkat efter kraftigt i allsvenskan. Rösler skapade en lång vinstrad som fortsatte i år då Malmö missade guldet i sista omgången. Samtidigt som det blivit succé i Europa League två år i rad.

Som alla tränare med krav på sig att skapa framgång har han satsat på säkra kort. Malmös medelålder i A-laget har varit väldigt hög. De stora talanger som klubben fått fram har bara fått sporadiska chanser att visa upp sig eftersom Rösler valt att satsa på de inköpta etablerade stjärnorna. Ett förståeligt och klassiskt scenario när kravet är guld och Europaavancemang.

Pratade om det för 40 år sedan

Att bli ett nytt Ajax pratade MFF om redan för 40 år sen. Den holländska storklubben är en av fotbollens absolut skickligaste utvecklare av unga spelare. Man tvekar inte att ge väldigt unga talanger bärande roller i sitt lagbygge och man kan göra det i kraft av den nivå klubben tagit sig till sedan länge.

MFF blir inte ett nytt Ajax på några år, men om man vill bli det på sikt får man nog acceptera att en tränare inte alltid når guld och miljonmatcher, samtidigt som tränaren får finna sig i att vara ledningens sprattelgubbe styrd av trådar uppifrån.

Förmodligen vore det bäst för Malmö FF att scouta sin nye tränare internt och bygga sin fortsatta profil utifrån det man redan har.

Att ännu en framgångsrik tränare får lämna klubben behöver inte vara en svaghet. Trots allt är det bättre att kicka ut någon när det går bra än när det är kris. Det viktigaste i en fotbollsklubb är truppen och den är fortfarande väldigt bra i MFF. Även om Markus Rosenberg slutar.

avStefan Alfelt

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM