Publicerad:
Uppdaterad:

Flaggorna förbjuds på AIK:s hemmamatch

Av: Kristoffer Bergström

Publicerad:
Uppdaterad:

Först Sundsvall, nu AIK.

Till lördagens möte med AFC Eskilstuna förbjuds en särskild sorts flaggor som misstänks användas när bengalbrännare maskerar sig.

– Men så kallade tifo-flaggor som visas upp före matchen är tillåtna, säger polisens pressekreterare Anna Westberg.

Polisen vill få bort en viss typ av flaggor från svenska fotbollsläktare. De kallas OH-flaggor, vilket står för overhead, och som namnet antyder rör det sig ofta om stora tygsjok som vecklas ut över en större grupp människor.

I mitten av april förbjöds flaggorna för Sundsvalls fans en match. I morgon gäller samma riktlinjer för AIK-supportrarna i hemmamatchen mot AFC Eskilstuna.

”Enormt problematiskt”

Polisen motiverar tillägget i arrangemangstillståndet med att OH-flaggor flera gånger har använts som en slags omklädningsrum varunder åskådare maskerat sig och sedan tänt bengaler.

Svenska fotbollssupporterunionen (SFSU) är mycket kritiskt mot beslutet.

– Det är enormt problematiskt och en negativ utveckling, säger deras ordförande Sofia Bohlin.

”Kan innefatta tifon”

Polisen betonar att tillägget inte berör så kallade tifon, alltså de banderoller och flaggor som ibland rullas ut och hissas inför matcherna. Men om supportrar missköter sig kan även de ryka.

– De är tillåtna, men under matchen får inga större flaggor dras över folks huvuden. Om otillåten maskering förekommer kommer det villkor som införs i morgon i framtiden även att innefatta tifon, säger polisens pressekreterare Anna Westberg.

AIK–AFC Eskilstuna börjar 13.30.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Publicerad: