Här tränar Zlatan med Hammarby

Ny träning för Hammarby.

Då var Zlatan Ibrahimovic med igen.

– Vi måste försöka få hit honom, säger Abdul Khalili.

På Årsta IP fylls konstgräset med hagel när Hammarbys a-lag samlas i ring för den gemensamma träningen. En person som bildar ringen tillhör inte klubben, men äger 25 procent av den. Med nummer 27 på de Hammarbyfärgade träningskläderna får Zlatan Ibrahimovic instruktioner inför sitt andra träningspass med Hammarby.

– Det är kul såklart. Man märker att det höjer kvaliteten på träningen. Sedan är det fantastiskt kul att få möjligheten att spela med och mot honom, säger mittbacken Richard Magyar som hade några dueller med Ibrahimovic under några träningsövningar.

– Han är duktig, såklart, det vet alla. Men det är kul att få känna på det på riktigt, det är tacksamt.

Utanför anläggningen, vid staketet, stannar promenerande kort till, andra letar fram material – till exempel en trädstock – som de kan ställa sig på för att få en bättre glimt av den 38-årige anfallaren.

”Han behandlas som alla andra”

Uppvärmning med Jimmie Lidberg – lagets fystränare och tidigare VM–silvermedaljör i brottning – följs av passningsövningar. Småmålsspel och matchliknande upplägg på halva planen. En relativt vanlig träning med en för Hammarby ovanlig närvaro.

– Det är skitkul, det gör att våra träningar blir ännu bättre. Han höjer kvaliteten och ser till att de andra i laget tar i lite mer, och det är bra i de här tiderna. Allt som gör att träningarna blir lite bättre är välkommet, säger Hammarbys assisterande tränare Joachim Björklund.

Ibrahimovic gör inga mål under matchspelet, men åtminstone en assist. När träningen är klar säger huvudtränare Stefan Billborn att man får fortsätta med avslutsträning om man vill. Ibrahimovic, Muamer Tankovic, Abdul Khalili och Vladimir Rodic förlänger träningen och skjuter skott mot målvakterna David Ousted och Oliver Dovin.

– Jag kommer inte värdera Zlatans individuella insats, för han är ingen Hammarbyspelare. Men han behandlas som alla andra, han har inte bett om någon särbehandling, säger assisterande tränare Joachim Björklund.

Hur är det att träna honom?

– Det hade varit en sak om han hade varit Hammarbyspelare, då har man lite mer att förhålla sig till. Nu är han och tränar för att hålla igång, och han gör så att våra träningar blir bättre. Jag behöver inte gå in och coacha för mycket, han har gjort det här i några år.

”Måste få hit honom”

Ibrahimovic och resten som siktade extra mot krysset rör sig mot omklädningsrummet. Ibrahimovic gör inga intervjuer men däremot ett par hammarbyare – som gärna ser honom fortsätta bära Bajenstället.

– Det är klart att det är nice att ha honom här. Han är en av världens bästa fotbollspelare. Och det är klart att vi måste försöka få hit honom. Men jag tror att han känner att han saknat fotboll när han varit borta från det, jag tror det är därför han är här, säger Abdul Khalili som Hammarby värvade i vintras efter hjälp från just Ibrahimovic.

Nu är han inte en del av laget – men hur blir lagsammanhållningen med honom?

– Det är ganska normalt, i början när man ser honom blir man chockad, det är många som har honom som idol. Men sedan när du går in på planen så tänker du inte på det.

Utfarten från Årsta IP är omringad av personer, i synnerhet barn, som vill få en skymt av Ibrahimovic som vinkandes kör ifrån sin temporära arbetsplats.

Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.