Allsvenskan i fotboll

Wiland: ”Jobbar inte så här hårt för att bli andremålvakt”

Av: 

Michael Wagner

FOTBOLL

VALE DO LOBO. Hammarby har tagit in danske David Ousted på grund av osäkerheten kring målvaktssituationen.

Men Johan Wiland, 39, närmar sig en återkomst.

– Jag jobbar inte så här hårt för att komma tillbaka som andrekeeper, säger han bestämt.

Efter en längre tid med rehabträning för den muskelbristning som Johan Wiland fick i sin tidigare opererade axel i höstas har målvakten – en av Sveriges mest meriterade bland de som är aktiva – börjat testa sig allt hårdare.

Vid första träningen med Hammarby under lägret vid Algarvekusten i onsdags var det enklare övningar och avslut som Wiland ställdes inför.

Men dag för dag har nivån höjts.

Var står du i dag?

– Det känns bättre och bättre hela tiden. I dag (läs söndag) kunde jag slänga mig lite hårdare, lite längre och lite mer utsträckt. Det kommer mer hela tiden. Men jag måste se att det håller flera dagar i följd också utan bakslag.

”Kritisk tid nu”

– Det är en kritisk tid nu. Målet är att jag ska vara i full träning innan vi åker hem härifrån (16 februari). Sedan kommer jag inte stressa fram om jag är i närheten av full träning. Då tror jag Hammarby kommer ge mig tiden jag behöver också.

Du låter ganska positiv.

– Ja, så är det. Det skulle vara om det kom ett nytt längre skadebakslag – då skulle det inte funka. Då är det färdigspelat. Men jag känner att lågan i mig både brinner högre och varmare just nu. Sedan får jag testa det riktigt ordentligt och se att det håller och funkar under en tid också, säger Wiland.

– Jag är jätteglad att jag kan vara på planen igen. Det är något jag älskar. Jag hatar att vara ensam på ett gym. Lagspel är min grej. 

Lockar det extra att vara en del av Hammarby 2020?

– Ja. Jag har varit med om Europaspel tidigare och det kittlar mer. Det betyder så mycket, speciellt för en klubb som inte varit där på så många år. Hammarby vill ta det steget ut i Europaspelet. Det är mycket att bevisa, att vi klarar av det. Det vill jag gärna vara med på.

Davor Blazevic gjorde det bra som Wiland-vikarie under 2019, men fick kliva undan när den tidigare Elfsborg-, FCK- och MFF-målvakten var tillbaka tillfälligt.

Nu är det Blazevic som står under försäsongsmatcherna när Wiland rehabar med stortalangen, 17-årige Oliver Dovin som framtida sparkapital.

Men Hammarby har även tagit danske David Ousted till lägret här i Portugal som eventuell reservlösning om Wilands återkomst inte går som han själv hoppas.

Johan Wiland har konkurrens på målvaktspositionen i Hammarby.

”Skiter i vad Hammarby gör...”

Hur känner du kring att Hammarby tar in David Ousted för att bekanta sig med laget?

– Jag stressas inte av det. Hammarby har gett mig tiden och varit schyssta mot mig. Det är bara för mig att bevisa att jag ska spela. 

– Jag ska bli frisk, sedan skiter jag i vad de gör, faktiskt. 

– Jag vet att jag är så bra att jag slår ut vem jag än får som konkurrent om jag kommer tillbaka fulltränad. Det är mitt givna mål, säger Wiland och får det att låta som en självklarhet.

Det är ingen tvekan om att du ser dig som förstemålvakt i Hammarby?

– Jag jobbar inte så här hårt för att komma tillbaka som andrekeeper, svarar han bestämt.

Wiland, två år i rad utsedd till årets målvakt i allsvenskan, mästare med Elfsborg, FCK och Malmö FF och EM-målvakt 2008, har även begränsats i privatlivet på grund av de återkommande axelproblemen.

David Ousted på Hammarbys träning.

Hyllar hustrun

– När jag har rehabat har jag inte fått lyfta min son över axelhöjd eller tömt diskmaskinen och ställt tallrikar högt upp i hyllan. Där har jag kunnat skylla på läkarnas order, haha.

– Min fru har varit grym, hon har tagit så mycket ansvar. Hon har varit fantastisk. Jag har fått dammsuga mer i stället, säger Wiland.

Vad säger läkarna om axeln nu?

– Den är läkt som den ska. Det har sett bra ut på röntgenbilderna. När man rehabat och byggt upp sig så ser de inte varför den inte skulle hålla både för fotboll och vardagligt liv. 

– Jag inser att karriären snart är slut oavsett. Det måste jag vara ärlig med att säga. Men jag kan bidra både på och utanför planen under ett par år ytterligare, säger Johan Wiland. Jag älskar det här och vill väldigt gärna undvika att sluta som en målvakt som försvann som skadad.

Publisert:

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Allsvenskan i fotboll

Hammarby IF Fotboll

Johan Wiland

Benny Lekström

Tim Markström