Ballon d’Or

”De engagerar sig inte för någonting”

Megan Rapinoe med stenhård kritik mot Zlatan, Messi och Ronaldo

Av: 

Patrik Brenning

FOTBOLL

Megan Rapinoe har genom hela sin karriär kämpat för alla människors lika värde.

Samtidigt har amerikanskan upplevt att hennes motsvarigheter på herrsidan hellre håller tyst än höjer sina röster.

Nu har hon tröttnat.

– Jag orkar inte med det längre, när de andra spelarna bara tröstar och det är allt. Herregud.

Megan Rapinoe prisades på måndagen som världens bästa fotbollsspelare på damsidan. Många, inte minst journalisterna, sörjde dock att den frispråkiga amerikanskan inte kunde närvara på galan.

Dagen efter kommer dock de förväntade utspelen från 34-åringen som hyllats för sin envetna kamp för jämställdhet och alla människors lika värde.

”Utmanar dem att uttrycka sig”

I en intervju med tidningen France Football, som står bakom Ballon d'Or-utmärkelsen, får Rapinoe frågan om hon inte ”får lust att skrika: Kom igen Cristiano, Leo, Zlatan, hjälp mig!” när hon återkommande tar ställning mot rasism och för jämställdhet.

– Verkligen. De här stjärnorna engagerar sig inte för någonting! (Raheem) Sterling och (Kalidou) Koulibaly, de pratar i alla fall för de har utsatts för rasism, men vem mer? Jag utmanar dem att uttrycka sig, säger Rapinoe till tidningen enligt Fotbollskanalen.

”Blir både ledsen och arg”

Reportern lyfter sedan att de tre stora stjärnorna alla själva kommer från enklare förhållanden. Något som gör Rapinoe ännu mer frustrerad.

– Det gör att deras tystnad är ännu mer oförståelig! Jag blir bland både ledsen och arg. Jag tror de tänker att ”jag har tagit mig därifrån, jag vill inte göra livet svårt”. Herregud, svårt hur då? De har vänner, systrar, kompisar som är svarta eller gay, de måste veta att många människor lider av diskriminering. Så länge de inte blir lika förbannade som Sterling och Koulibaly av apläten så kommer inget att förändras och de kommer vara en del av problemet, säger Rapinoe och fortsätter:

– Tänk er genomslaget om Cristiano Ronaldo sa ”Det måste investeras mer pengar i damfotboll” och om Messi skulle lämna planen på grund av apläten. Det vore enormt! Domaren skulle inte våga ge honom rött kort, inte till honom, världens genom tiderna bäste fotbollspelare. Jag orkar inte med det längre, när de andra spelarna bara tröstar och det är allt. Herregud.

ANNONS

Jackpot på Europatipset! Chans på 2,5 miljoner – tippa veckans hetaste matcher.

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Europatipset

Stryktipset i helgen: Få koll på matcherna med expertens tips här.
Publisert:

LÄS VIDARE

Hammarbys miljonregn med Zlatan – så mycket skulle de tjäna

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Ballon d’Or

Megan Rapinoe

Cristiano Ronaldo

Lionel Messi

Zlatan Ibrahimovic