Mejla

Kristoffer Bergström

Här är min krislösning – nu vill vi ha din

Bergström: Så här ska en enkelserie avgöras

Publicerad:
Uppdaterad:

Du där.

Ja, jag tittar på dig.

I dessa kristider behöver svensk fotboll just din hjärna.

Laddar Live Upplevelse

Herrar, ändå.

Vilka fegisar.

Deras öden är sammantvinnade med damernas, båda hoppas på fredag få besked av Folkhälsomyndigheten gällande den framtagna planen för att dra igång toppligorna i sommar. Räcker det med självskattningsformulär, med tillträdesförbud för alla med pannor varmare än 37,5 grader?

Säger FHM ja drar serierna igång i juni.

Men om de säger nej?

Om de säger vänta?

Om de inte svarar något särskilt utan mest kommer till mötet på fredag för att sluka dammsugare och sänka två koppar kaffe?


TV: 100 % fokus på damallsvenskan – se djupanalyser och tabelltips om alla lag på Sportbladetplay.se

Fotbollen har varit nerstängd sen coronautbrottet.
Foto: BILDBYRÅN
Fotbollen har varit nerstängd sen coronautbrottet.

En rimlig nödåtgärd

Då krävs en trovärdig plan för att kunna genomföra en hel serie på halva tiden, utan att åsamka lagen belastningsskador eller tvinga dem till rena dansbandslivet i bussar hitan och ditan.

Damklubbarna föreslog tidigt att göra upp i en enkelserie, 11 matcher i stället för 22, om premiären sparkas igång senare än första juli. Herrarna som har 30 omgångar har fortfarande inte vågat yppa något om den sortens klyvning, utan när önskedrömmen om ett tätare schema som förlängs lagom till polarnätterna.

Att avstå dubbelmöten är en nödåtgärd, men som sådan är den rimlig. På så vis lämnas utrymme för landslagsläger och Europaspel, för återhämtning och krishantering. Det djärva, det som damerna fattat, är att tidigt kommunicera krisalternativet till publik och klubbar. En så radikal förändring ska inte behöva komma som en överraskning.

För nog finns nackdelar med enkelserier, inte minst ekonomiska. Men värst är att den sportsliga rättvisan ruckas. Det är en himla skillnad på att spela hemma och borta, titta bara på fjolårsmästarna Rosengård som gick obesegrat på Malmö IP men borta torskade mot bottenlaget LB07 och kom undan med blotta förskräckelsen mot Kungsbacka. Eller fråga Piteå som höll Champions League-klass i Norrbotten men bara vann en match utomsocknes.

Foto: BILDBYRÅN
Mästarna Rosengård var obesegrade på hemmaplan – men förlorade mot bottenlaget LB07 borta.

Här är min lösning – duger den?

Hur minimerar vi orättvisan?

I nuläget är varken intresseorganisationen EFD eller deras skuggregering (de kallar sig själva ”referensgrupp”, men det är typiskt skuggregeringar att dölja sig bakom tråkiga ord) säkra på det.

– Ett unikt år kräver unika lösningar. Hälften av lagen blir oavsett förlorare med en extra bortamatch. Mer vet vi inte än, säger Rosengårds ordförande Håkan Wifvesson, en av tre ministrar i skuggregeringen.

Jag tycker att det låter som ett rop på hjälp. En önskan att Sveriges samlade fotbollsintelligentia ska gå samman och finna den där unika modellen. Kriterierna är följande:

1. Lagen ska ha lika kvalificerat motstånd hemma som borta.

2. Det är oundvikligt – väl? – att du antingen får en extra hemma- eller bortakamp. Slumpen måste fördela de fördelarna.

3. Det får inte bli för komplicerat.

Jag har klurat på saken ett dygn, övervägt och förkastat tanken på seedningsgrupper, och till slut knådat fram min lösning. Du kan läsa den här nedan. Den är inte felfri, men den duger. Alla sydliga lag får åka norröver varsin gång, antingen mot Umeå eller Piteå. Alla får sin beskärda del av besök från tippade topp- och bottengäng.

Och bäst av allt: allt som krävs är en slantsingling. Resten ger sig automatiskt.

Läs, begrunda och kom sedan med något skarpare förslag. Det bästa ska framföras till alla beslutsfattare.

Så använd din hjärna nu. Vi behöver den. Om vi måste ta till nödplanen – hur ska den genomföras?

Reporter: Kristoffer Bergström

Publicerad: