Fotbollen och polisen i möte – Björn Eriksson informerad

avRobert Laul

Med anledningen av poliskonflikten hade svensk fotboll i dag ett möte med regionspolischefen i Stockholm, Ulf Johansson.

– De ansåg att det var kreativt och att man kom en bit på vägen, säger RF:s Björn Eriksson som fick rapporter av polisen kort efter mötets slut.

Fotbollen – i det här fallet Svenska Fotbollförbundet (SvFF) och intresseorganisationen Svensk elitfotboll (Sef) – fick som de ville: ett möte med polisen.

Det hölls i dag torsdag med anledning av den pågående poliskonflikten och efteråt skrev Sef:s generalsekreterare Mats Enquist på Twitter:

”Mycket positivt möte mellan Polisen och Fotbollen i dag! Behovet av dialog, förståelse och samsyn delar vi, och dagens möte var ett bra första steg för att återskapa en bra samverkan. Vi beslutade att ses tätt och regelbundet”.

När SVT når Enquist är han inte lika konkret på frågan om det har bestämts ett nytt datum.

– Inte ett exakt datum, men vi ska ses innan sommaruppehållet, säger Enquist till SVT.

Inget svar på den frågan

När Sportbladet söker Mats Enquist för att reda ut vem inom polisen de har dialogen med får vi inget svar alls. I stället betonar Enquist att fotbollen ska träffa polisen regelbundet:

”Jäkligt glad att vi börjar ses regelbundet igen”, skriver Mats Enquist i ett SMS till Sportbladet.
Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson – som tidigare kritiserats av Mats Enquist och Sef-ordföranden Lars-Christer Olsson för att ha kapat dialogen med polisen – informerades om mötet kort efter att det hade ägt rum.

– Såvitt jag förstår när jag pratade med regionpolismästaren (Ulf Johansson) gick mötet bra, även om det är de som var på mötet ska uttala sig om det, säger Björn Eriksson.

”Gick igenom villkorstrappan”

Björn Erikssons rapporter beskriver mötet som konstruktivt.

– Teoretiskt är det så att vi (RF) svarar för allt som idrotten är eniga om. Och vi är eniga om hur en slipsten ska dras. Sedan får varje specialförbund naturligtvis gå sin egen väg om de så önskar.

– Teoretiskt kunde ju badmintonförbundet bestämma sig för att skita i vad idrotten i övrigt gör, men det vore lite häpnadsväckande. Som jag förstått det så var det ett konstruktivt möte, även om jag tycker att de som var där får yttra sig, säger Björn Eriksson.

När du säger att du har fått rapporter om ett ”bra” möte, vad var det som var bra?

– De ansåg att det var kreativt och att man kom en bit på vägen. Exakt vad det betyder kan jag inte svara på, men jag antar att polisen gick igenom villkorstrapporna och de här grejerna som gäller, säger Björn Eriksson.

”Sef har varit pressade”

Att det gjorts en del skarpa uttalanden från Sef i riktning RF senaste veckan har Björn Eriksson redan lagt bakom sig:

– Sef har varit pressade av att det varit jobbigt och besvärligt med pyroteknik och annat. Då sägs det ett och annat förfluget ord. Men det får man glömma bort. Man får göra som i Bibeln och vända andra kinden till.

Enligt Björn Eriksson har fotbollen stora problem kring bland annat arrangemang och matchfixning, men han menar samtidigt att det har sin naturliga förklaring:

– Fotbollen har väldigt mycket problem av den här typen, det har annan idrott också, bara det att det är så många fler som går och tittar på fotboll och är engagerade i fotboll, säger Björn Eriksson.

”No hard feelings”

Han förtydligar att det är no hard feelings mellan RF och Sef:

– Det som sagts kring oss kan vi mycket väl leva med för det handlar ju inte om RF, det handlar om hur fotbollen väljer att hantera de här frågorna inom ramen för det gemensamma vi har, säger Björn Eriksson.

Mats Enquist svarar via SMS, men vill inte bemöta Björn Erikssons uttalanden:

”Vi är mycket glada över att vi från fotbollen träffat polisen, och att båda parter pratat igenom situationen utifrån vad vi önskar uppnå och hur vi bäst kommer dit. Vi har gemensamt beslutat om täta och regelbundna möten igen, och det känns mycket bra. Allt börjar med en nära samverkan och förståelse bland de berörda parterna, i detta fall fotbollen och polisen, och detta var ett mycket positivt första steg”, skriver Mats Enquist.

ARTIKELN HANDLAR OM