Undersökningen visar: Spelarna föredrar naturgräs

avMakoto Asahara

Publicerad:

Svenska elitfotbollsspelare har sagt sitt.

De vill spela på naturgräs i stället för konstgräs – eller åtminstone drygt nio av tio av dem.

Det framkommer i en undersökning som spelarföreningarna i Sverige, Norge och Danmark har gjort.

Debatten om konstgräsets vara eller icke-vara i svensk fotboll har varit en het potatis under flera år.

I en ny gemensam, skandinavisk undersökning, gjord av spelarföreningarna i Sverige, Norge och Danmark, så framkommer det i alla fall att en kraftig majoritet av spelarna vill spela sina matcher på riktigt gräs.

Undersökningen där 460 spelare (varav 154 svenska) har svarat visar att 85 procent av alla deltagande spelare i undersökningen föredrar naturgräs.

Nio av tio spelare

Om man enbart tittar på de svenska svaren så är procentantalet 82. Men liga för liga så vill 92 procent av de tillfrågade allsvenska spelarna och 95 procent av de tillfrågade superettanspelarna spela matcher på naturgräs.

95 procent av de svenska spelarna menar dessutom att konstgräs orsakar mer skador. Och 91 procent av de svenska spelarna anser att skiftet mellan naturgräs och konstgräs ger extra fysisk påfrestning.

”Förbund, klubbar och framförallt kommuner bör ta med spelarnas åsikter i beräkningarna när underlag diskuteras, för faktum är att det är spelarnas arbetsmiljö som påverkas”, säger Spelarföreningens ordförande Magnus Erlingmark i ett pressmeddelande.

Damerna mer positiva till konstgräs

Något som dock sticker ut i undersökningen är svaren från de damallsvenska spelarna som tillfrågats, där ”enbart” 59 procent av spelarna föredrar att spela på naturgräs.

”Under säsongen 2019 var det fem klubbar i OBOS Damallsvenskan som hade gräs på sin hemmaplan. Spelarna är vana vid konstgräs och det gräset som erbjuds håller i flera fall inte god kvalitet säsongen igenom” säger Spelarföreningens vice ordförande Caroline Jönsson i ett pressmeddelande.

Laddar Live Upplevelse
Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM