Rosengårds målvakt om guldstriden och MFF:s planer: ”Kluven”

avPetra Thorén

Foto: Bildbyrån
Zećira Mušović

Rosengård har siktet inställt på klubbens tionde SM-guld.

Samtidigt ett par kvarter smider Malmö FF planer på en sammanslagning med Rosengårds derbykonkurrent Limham/Bunkeflo.

Zećira Mušović uppskattar utvecklingen som sker inom damfotbollen, men är samtidigt kluven

– Vi har visat att vi kan vara en toppklubb år efter år utan att ha en maffig herrklubb bakom oss och det tycker jag är skithäftigt, säger Rosengårds målvakt.

Senast Rosengård vann SM-guld var 2015 och Zećira Mušović tycker att det är dags igen.

Hon längtar, men uppskattar den målmedvetna process som ligger bakom årets framgång. Rosengård leder serien med fyra poäng och fem omgångar kvar.

– Vi har det i egna händer, vi ligger etta i tabellen och det känns skönt att vi kan ha oss själva som våra största både motspelare och medspelare, säger hon.

CL-spel påverkat konkurrenterna

Förra helgen vann Rosengård över Kopparbergs Göteborg, som tappat serieledningen i höst. Kopparbergs Göteborg är tillsammans med Piteå de lag som dubblerar med spel i Champions League.

– Jag tror att det har påverkat dom mycket. När man ser på Kopparberg och Piteå måste jag ge en eloge till oss själva för att vi tidigare år klarat av att vinna allsvenskan och klara oss i höstens Champions Leaguematcher, säger Zećira Mušović.

Tvåan i serien just nu är sensationslaget Vittsjö, som Rosengård möter i näst sista omgången.

– Jag tror inte det var många som tippade att de skulle hamna i toppen och nu slåss de för ett SM-guld och en Champions Leagueplats. Jag är oerhört imponerad över dom. De har kanske inte de starkaste spelarna på pappret, men de har fått ihop det bra som ett lag. Och de har ett bra försvar, säger Zećira Mušović.

Hon ser också Rosengårds skärpta försvarsspel – de enkla misstagen är borta – som en av anledningarna till tabellpositionen. 23-åringen själv är en bidragande faktor till guldläget.

– Jag tycker att jag har utvecklats och att jag tar kliv hela tiden, säger hon.

Väntade länge i skuggan

Ett nyckelord i den unga målvaktens liv har varit tålamod. Som när hon slog igenom i Rosengård och hon måste ha det i landslaget där veteranen Hedvig Lindahl ”verkar vara en evighetsmaskin...”

– Om det finns en låga inom mig som brinner för fotbollen blir den allt starkare ju mer man får sitta vid sidan om och vänta, vänta och vänta. I Rosengård fick jag vänta initialt också och det är något som jag är tacksam för. Det har gjort att jag har blivit starkare som person och som spelare, säger Zećira.

Sommarens VM var en nyttig erfarenhet, även om hon satt på bänken mästerskapet igenom.

– Det var många som pratade om bubblan, att man skulle bli trött även om man inte spelade och jag tänkte hur man man vara trött om man inte spelar? Så kom jag hem efter VM och det kändes som att jag hade gått in i väggen..., säger Zećira Mušović med ett skratt.

Men efter en vecka utan fotboll blev längtan för stor igen. Inte minst var hon sugen på att spela matcher igen.

Hon har kontrakt med Rosengård ytterligare ett år och även om drömmen vore att spela i en stor internationell klubb inför fullsatta läktare längtar Zećira Mušović inte bort.

Utvecklingen inom den internationella damfotbollen följer hon med intresse, även de steg som tas på hemmaplan.

Stolt över Rosengårds väg

Bara ett kvarter från klubbens kansli i centrala stan smider herrfotbollens stolthet planer. Malmö FF har meddelat att klubbens styrelse vill slå sig samman med Limhamn/Bunkeflo, Rosengårds derbykonkurrent i damallsvenskan.

Zećira Mušović är positiv till initiativet men också ambivalent.

– Man ser andra klubbar i Europa som har en stark herrklubb bakom sig, samtidigt som det är lockande så tycker jag att det för oss i Rosengård är lockande att bygga upp något eget och vi har visat att vi kan vara en toppklubb år efter år utan att ha en maffig herrklubb bakom oss. Det tycker jag är skithäftigt, säger hon.

Men ni som spelare är inte besvikna för att MFF inte frågar Rosengård?

– Nej. Eller jag kan bara snacka för mig själv, Jag är bara otroligt stolt över att vi är på väg och skapa något ännu mer spännande i Malmö så man kan bygga från grunden. Jag hoppas att vi kan fortsätta på den inslagna vägen.

ARTIKELN HANDLAR OM