Lennart Johansson död

Fotbollslegendaren blev 89 år gammal

Lennart Johansson är död.

Den tidigare Uefa-presidenten somnade in på tisdagskvällen efter en kort tids sjukdom.

– Han sa jämt att han ville dö på sin post och inte bo på något hem, och det fick han göra, säger dottern Eva Jansson till Expressen.

Johansson blev 89 år gammal.

Lennart Johansson levde med fotbollen in i det sista. Johansson såg Europa League-finalen på plats i Azerbajdzjan förra onsdagen och skulle åka på Champions League-finalen i lördags, men blev dålig. På tisdagskvällen somnade en av svensk fotbolls största in.

Att Johansson fick hålla kvar vid sin älskade fotboll hela vägen till slutet var också hans vilja.

– Han fick ett väldigt bra slut på sitt liv. Han var med Uefa in i det sista, och hade tänkt gå på landskampen (mot Malta på fredag). Han sa jämt att han ville dö på sin post och inte bo på något hem, och det fick han göra, säger dottern Eva Jansson till Expressen.

Fifa-presidenten: Är bedrövad

Lennart Johansson var en av svensk idrotts största ledare genom tiderna. Mellan 1990 och 2007 var han president för Uefa, det Europeiska fotbollförbundet. Han har även varit vice ordförande i internationella fotbollsförbundet Fifa.

Under sitt långa yrkesliv i fotbollens tjänst var Johansson även ordförande i AIK mellan 1967 och 1980. Han utnämndes senare till hedersordförande för klubben i sitt hjärta och befann sig i höstas på Guldfågeln arena i Kalmar och delade ut pokalen som bär hans namn när AIK vann allsvenskan.

Beskedet om hans bortgång är på onsdagsmorgonen omskrivet i tidningar över hela Europa. I ett officiellt uttalande berättar fotbollens mäktigaste man, Fifa-presidenten Gianni Infantino, om sin sorg och respekt.

– Jag är bedrövad över nyheten att Lennart Johansson gått bort. Han var en vän och en ovärderlig källa till visdom och inspiration. Jag kommer vara evigt tacksam över att ha haft honom som president för Uefa när jag kom in i organisationen 2000. Sedan dess har Lennart alltid varit en förebild för äkta professionalitet och, ännu viktigare, humanism, säger Infantino.

Via sociala medier uttrycker också Sepp Blatter, Johanssons rival vid presidentvalet i Fifa 1998, sin sorg.

”Med Lennart Johansson förlorar vi verkligen en tungviktare inom fotbollen. Vi var allierade, motståndare – till och med rivaler. Men i alla situationer fanns det respekt och rent spel. Tack för din hängivenhet till fotbollen och till din familj”, skriver Sepp Blatter på Twitter.

I Sverige har kondoleanserna också strömmat in.

”Svensk fotboll har sorg. Lennart Johansson är död. Han somnade in på kvällen den 4 juni efter kort tids sjukdom, 89 år gammal”, skriver Svenska fotbollförbundet på sin hemsida.

Även AIK Fotboll uppmärksammar det sorgliga beskedet på sin hemsida.

”AIK Fotbolls tankar går till Lennarts anhöriga och vänner. Vi ber samtliga att respektera alla berörda och ge dem möjlighet att sörja i fred”, skriver klubben.

Hur minns du Lennart Johansson?
..
Skriv här
 • Tack Lennart för att du personifierade epitetet ”rejäl” och för att vi fick Champions Legue! När EM arrangerades i Sverige hade jag äran att delta i ett event i AIKs klubbrum på Råsunda. God mat serverades av Lennarts charmanta hustru Lola som var en fantastisk värdinna. Nästan 20 år senare skulle vi komma att träffas igen. Jag var på väg till Sundbybergs Curinghall. Det var en solig men kall förmiddag (minusgrader). På en bänk utanför, med en filt över benen, satt Lola med sin Lennart och tittade på pojklagsfotboll på den frostnupna konstgräsplanen. Båda hälsade glatt. Rörande! RIP

  Göran Matsgård
 • Lennart var uppriktig, ärlig med stor pondus. Tack för vad du gjorde för fotbollen såväl inom som utom Sveriges gränser

  Bengt
 • En evig Legend vår kära Lennart Johansson kommer alltid vara i våra svart gula hjärtan 🖤💛

  Sebastian
 • Tack Lennart för allt du har gjort för fotbollen! Oavsett om man älskar sporten eller inte så vet alla vem du är (t o m min mamma). Idag är både jag och min man fotbollstränare för barn i olika årskullar. Vi båda försöker sätta en lika bra grund för våra framtida fotbollsspelare, precis så som du har gjort för oss. Du är och kommer alltid att vara en förebild för många av oss inom fotbollsvärlden. Tack.

  Sandra
 • Fick äran att träffa dig några gånger då vi bott i samma område. Du hade alltid tid att prata fotboll och framförallt om AIK - klubben som vi bägge brinner för.Vet hur glad o lycklig du blev att få lämna över din namngivna pokal till AIK 2018 och vetskapen att du fick lämna jordelivet som mästare glädje mig i sorgen.Lennart Johanssons Arena borde vår nationalarena döpas om till - till minne av en man som gett allt för svensk fotboll och sitt älskade AIK.Vila i Frid, Lennart. Hälsa Isidor, Ivan o alla andra hjältar i himlen.

  Grannen på andra sidan vägen
Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.