Lennart Johansson död

Lennart Johansson död

Fotbollslegendaren blev 89 år gammal

Av: 

Sportbladet.se

Patrik Brenning

FOTBOLL

Lennart Johansson är död.

Den tidigare Uefa-presidenten somnade in på tisdagskvällen efter en kort tids sjukdom.

– Han sa jämt att han ville dö på sin post och inte bo på något hem, och det fick han göra, säger dottern Eva Jansson till Expressen.

Johansson blev 89 år gammal.

Lennart Johansson levde med fotbollen in i det sista. Johansson såg Europa League-finalen på plats i Azerbajdzjan förra onsdagen och skulle åka på Champions League-finalen i lördags, men blev dålig. På tisdagskvällen somnade en av svensk fotbolls största in.

Att Johansson fick hålla kvar vid sin älskade fotboll hela vägen till slutet var också hans vilja.

– Han fick ett väldigt bra slut på sitt liv. Han var med Uefa in i det sista, och hade tänkt gå på landskampen (mot Malta på fredag). Han sa jämt att han ville dö på sin post och inte bo på något hem, och det fick han göra, säger dottern Eva Jansson till Expressen.

Fifa-presidenten: Är bedrövad

Lennart Johansson var en av svensk idrotts största ledare genom tiderna. Mellan 1990 och 2007 var han president för Uefa, det Europeiska fotbollförbundet. Han har även varit vice ordförande i internationella fotbollsförbundet Fifa.

Under sitt långa yrkesliv i fotbollens tjänst var Johansson även ordförande i AIK mellan 1967 och 1980. Han utnämndes senare till hedersordförande för klubben i sitt hjärta och befann sig i höstas på Guldfågeln arena i Kalmar och delade ut pokalen som bär hans namn när AIK vann allsvenskan.

Beskedet om hans bortgång är på onsdagsmorgonen omskrivet i tidningar över hela Europa. I ett officiellt uttalande berättar fotbollens mäktigaste man, Fifa-presidenten Gianni Infantino, om sin sorg och respekt.

– Jag är bedrövad över nyheten att Lennart Johansson gått bort. Han var en vän och en ovärderlig källa till visdom och inspiration. Jag kommer vara evigt tacksam över att ha haft honom som president för Uefa när jag kom in i organisationen 2000. Sedan dess har Lennart alltid varit en förebild för äkta professionalitet och, ännu viktigare, humanism, säger Infantino.

Via sociala medier uttrycker också Sepp Blatter, Johanssons rival vid presidentvalet i Fifa 1998, sin sorg.

”Med Lennart Johansson förlorar vi verkligen en tungviktare inom fotbollen. Vi var allierade, motståndare – till och med rivaler. Men i alla situationer fanns det respekt och rent spel. Tack för din hängivenhet till fotbollen och till din familj”, skriver Sepp Blatter på Twitter.

I Sverige har kondoleanserna också strömmat in.

”Svensk fotboll har sorg. Lennart Johansson är död. Han somnade in på kvällen den 4 juni efter kort tids sjukdom, 89 år gammal”, skriver Svenska fotbollförbundet på sin hemsida.

Även AIK Fotboll uppmärksammar det sorgliga beskedet på sin hemsida.

”AIK Fotbolls tankar går till Lennarts anhöriga och vänner. Vi ber samtliga att respektera alla berörda och ge dem möjlighet att sörja i fred”, skriver klubben.

ANNONS EXTERN LÄNK

Se alla matcher från Serie A och La Liga på C More. Beställ här!

C More

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Fotboll

/

Lennart Johansson död

LÄS VIDARE

Lista: 20 profiler som spelat för både AIK och Djurgården

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Lennart Johansson död

Lennart Johansson

Uefa

Fifa

AIK Fotboll