Johansson hedras av Fifa och landslagen

Beskedet kom timmar innan kongressen: Kommer påverka våra landslags kommande matcher

Lennart Johansson somnade in på tisdagskvällen, 89 år gammal.

Nu hedras han med en tyst minut inför alla EM-kval- Nations League- och U21-matcher.

– Vi har meddelat Fifa och Uefa och det här kommer även påverka våra landslags kommande matcher, säger Nilsson till Sportbladet.

Svenska fotbollförbundet (SvFF) meddelar på onsdagsmorgonen att Lennart Johansson gått bort. Ett besked som kommer påverka Fifas stora kongress som inleds i Paris klockan 09:00 på onsdagen.

”En stor internationell ledare”

– Nyheten har inte spritts här men den kommer göra det när kongressen börjar. Jag har också meddelat Fifa och Uefa (Europeiska fortbollsförbundet) så jag är ganska säker på att det kommer uppmärksammas på något sätt. Lennart var en stor internationell ledare, vicepresident i Fifa under många år och Uefa-president under en lång, lång tid. På den internationella arenan kommer det bli en stor sorg, saknad och en stor, stor respekt för Lennart som den otroliga internationella fotbollsledare han var när det beskedet kommer, säger SvFF:s ordförande Karl-Erik Nilsson.

SvFF:s ordförande säger också att Johanssons minne kommer hedras när Sveriges herrlandslag EM-kvalspelar hemma mot Malta den 7 juni och damlandslaget går in i VM-turneringen mot Chile i franska Rennes den 11 juni.

– Det är klart att det här kommer påverka våra kommande matcher för våra representationslag, och jag tänker då på matchen mot Malta och damlandslagets första match i VM. Detaljerna kring det och hur det ska hanteras får vi återkomma till men det är klart att vi kommer uppmärksamma detta i våra kommande evenemang.

Uefa meddelar att Johansson kommer att hedras med en tyst minut inför alla EM-kval- Nations League- och U21-matcher den här veckan.

”Bedrövad och ledsen”

Karl-Erik Nilsson beskriver också en personlig saknad.

– Det är naturligtvis en stor sorg och ledsamhet när man tar emot ett sådant besked. Vi träffades för bara några dagar sedan i Baku (i samband med Europa League-finalen) och har haft väldigt tät kontakt de här åren eftersom Lennart flitigt följt våra landslag och även följt med i Uefas arbete. Det är en stor ledsamhet och sorg. Han har haft ett fantastiskt liv men när något sådant här sker blir du självklart ändå bedrövad och ledsen.

Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.