Familjeskäl när guldtränaren tar över Apollon på Cypern

”Jag ska bli pappa”

Av: Petra Thorén

Publicerad:
Kim Björkegren jublar efter guldet 2017.
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Kim Björkegren jublar efter guldet 2017.

Han har avböjt förfrågningar från dam- och herrlandslag i Asien och träffat en ligaklubb i USA.

Men nu avslöjar Kim Björkegren, mästartränare i Linköping 2017, sitt val: Apollon Ladies FC på Cypern.

– Det känns jättekul och inspirerande att få vara med och bygga föreningen, säger han till Sportbladet.

De yttre omständigheterna var inte optimala när Linköping i oktober 2017 laddade för Champions Leaguematch på Cypern. Spelarna och dåvarande tränaren Kim Björkegren möttes av en torr och hård gräsmatta, opumpade bollar, brister i omklädningsrum.

I slutet av sommaren blir miljön i Limassol på Cypern Kim Björkegrens vardag.

38-åringen tar över som tränare för Apollon Ladies FC.

Han väljer den cypriotiska ligan före andra sportsliga utmaningar och skälet är delvis av privat karaktär.

– Jag ska bli pappa första gången i augusti. Det är ett grundläggande skäl till att valet föll på Cypern och att jag tackade nej till andra, säger han.

Enligt Kim Björkegren, som haft ett år utan rent tränaruppdrag efter att han kom hem från managertiden i kinesiska Beijing BG Phoenix 2019, fanns det andra alternativ, men det här fungerar bäst för familjen.

– Jag har träffat en klubb i USA, ett damlag i högsta ligan och haft förfrågningar från dam-och herrlandslag i Asien. Jag hade en bra tid i Kina och det gav lite ringar på vattnet. Men vi vill stanna i Europa. Det här är samma tidszon och klimatet är bra, säger han.

Foto: TT
Linköping jublar efter mål mot Apollon 2017.

Kontraktet över två år

Hade du förfrågningar från svenska lag?

– Jag har haft frågor både på herr- och damlag. Men inget som varit superintressant.

Apollon LFC drog till sig uppmärksamhet när laget i sitt andra Champions Leagueförsök slog svenska topplaget Umeå FC 2010, och det internationella cupspelet blir ett mål för Kim Björkegren.

– Ska försöka vinna titeln igen och ta oss lite längre i CL. Kanske vi kan nå 16-delsfinalerna, men då behöver man ha tur i lottning, säger han.

Han ringar in den cypriotiska ligan som ojämn.

– Jag tror att vårt lag kan motsvara ett lag kring tredje, fjärde plats i damallsvenskan. De sämre lagen på Cypern håller elitettanklass. Vi har en bra startelva, med i princip bara spelare från andra länder, men bredden är svag, säger han.

Kontraktet sträcker sig på två år och Kim Björkegren flyttar ner den 1 augusti. Erfarenheterna från den lärorika tiden i Kina och förmågan att vara flexibel finns med i bagaget.

SM-guldet med Linköping 2017 var en framgång. Det var under en säsong där flera starka spelare som Pernille Harder, Stina Blackstenius och Fridolina Rolfö hade lämnat klubben.

Han har fortfarande kontakt med tränaren och sportchefen Olof Unogård och en del spelare, men nu ligger fokus på kommande uppdrag.

Där finns också längtan efter att ställa sig på planen igen.

– Tävlingsinstinkten man har i sig. Har man vunnit en liga, vill man uppnå något mer och jag har saknat fotbollen, säger han.


Alla matcher i damallsvenskan sänds på Sportbladet Play.

Publicerad:

LÄS VIDARE