Henrik Larsson

”Kommer aldrig förstå det hatet”

Henke om valet av efternamn

Av: 

Andreas Käck

Henrik Larsson.
Henrik Larsson.

FOTBOLL

Black lives matter-rörelsen präglar världen just nu.

I en intervju med Uefa talar Henrik Larsson, 48, ut om den rasism han tvingades utstå under sin uppväxt – och varför han inte fick sin pappas efternamn.

– Mina föräldrar valde Larsson för att skydda mig, säger han.

Det styrande organet inom europeisk fotboll, Uefa, jobbar – likt de flesta andra stora organisationer – med att bekämpa rasism. I kampanjen ”Say No To Racism” har de nu intervjuat en av svensk fotbolls största någonsin.

I intervjun berättar Henke Larsson om sin uppväxt, som präglades av rasism. Legendaren minns att det började redan på skolgården där han häcklades på grund av sin hudfärg och sitt ursprung.

– Att hata personer för att de är svarta… Jag har aldrig förstått det och kommer aldrig att förstå det, säger han.

”Bedrövligt”

Hans far, Francisco Rocha, härstammar från ön Boavista, en av Kap Verde-öarna utanför Västafrikas kust. Hans mamma Eva är född i Sverige.

– I stället för att ge mig pappas efternamn bestämde de att jag skulle få mammas. Det var ett sätt att skydda mig, vilket inte borde behövas, men så var klimatet på den tiden. Det är bedrövligt att de var tvungna att resonera så och överväga vad det skulle ha inneburit för mig att ha ett utländskt efternamn kontra ett svenskt, säger Larsson.

”Måste utbilda”

Han avslutar intervjun med en uppmaning.

– Först och främst måste vi börja utbilda våra barn. Det börjar där, med dig som förälder. Sedan får vi aldrig glömma bort de här olika kampanjerna vi har just nu, om vi ska ha någon chans att komma till bukt med de här enorma problemen vi har i världen och förhoppningsvis slutligen utrota dem. Det onda kommer aldrig att vinna mot det goda, säger Henke.

ANNONS EXTERN LÄNK

Missa inte Champions League i höst – skaffa ditt CMore-konto här

C More

Publisert:

LÄS VIDARE

Larssons dotter lämnar Sverige

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Henrik Larsson

Fotboll

Black lives matter