Jättetältet i Umeå ska rivas: Vi är trötta på det

Av: Kristoffer Bergström

Publicerad:
Uppdaterad:

Nu ska hela rasket rivas, nu ska hela rasket bort.

Till damallsvenskans premiär kommer det 40 ton tunga tältet i Umeå att vara borta.

– Det är jättebra, säger UIK:s ordförande Torbjörn Halvardsson.

”Det var fint när det kom men nu är vi trötta på det”.

Så sa Umeå IK:s Kayla Braffet när Sportbladet intervjuade henne tidigare i maj. Hon syftade på det 40 ton tunga tält som i november restes över konstgräset på Umeå Energi Arena.

Tanken var att vajrarna och tältduken skulle ner till våren, men när pandemin slog till kunde inte den ansvarige resa hit från Polen. Och förbudet mot folksamlingar på över 50 personer försvårade ytterligare för en så omfattande uppgift.

Veckorna gick och varken herrlaget Umeå FC eller damlaget Umeå IK kunde träna under bar himmel. Men värre var att det inte skulle gå att spela tävlingsmatcher där, så om inte tältet revs var de i värsta fall tvungna att flytta 27 mil söderut till Sundsvall.

Ett enormt tält täcker Umeås hemmaplan.
Foto: Valle Anundsson
Ett enormt tält täcker Umeås hemmaplan.
Foto: Valle Anundsson
Nermonteringen av tältet är redan fem-sex veckor försenad.

”En klar fördel”

Nu har Umeå kommun funnit en lösning. Lokala företag har klivit in och tillsammans garanterar de att tältet är borta till mitten av juni, om det blir premiär för damallsvenskan och superettan då.

– Det är inte svårt att stänga av fläktarna så att övertryckstältet säckar ihop, men har man det på marken ska man ta ihop det utan att sabba. Det är svårt, säger UIK:s ordförande Torbjörn Halvardsson.

Jo, men hur känns beskedet?

– Det är jättebra. Startar serien vill man spela på sin hemmaarena, så det är en klar fördel om vi har tältet borta till seriestart.

Publicerad:

LÄS VIDARE