Publicerad:
Uppdaterad:

Så mycket får AIK för Eliasson

Av: Per Bohman

Publicerad:
Uppdaterad:
Eliasson gick till IFK Norrköping från AIK.
Foto: TT
Eliasson gick till IFK Norrköping från AIK.

Sportbladet avslöjade att IFK Norrköping fick 20 miljoner kronor för Niclas Eliasson.

Nu kan upp till en fjärdedel av miljonsumman hamna hos AIK.

Klubben bekräftar att de får mellan 2,5 och 5 miljoner kronor av pengarna.

– Det tillhör inte vanligheterna att få en ekonomisk uppsida när tredje part, en annan svensk klubb, säljer spelare. Men pengarna är lika välkomna för det, säger sportchefen Björn Wesström.

Niclas Eliasson lyckades aldrig fullt ut i AIK. Efter ett par år i Stockholm så skeppades han förra hösten vidare till IFK Norrköping. Först som utlånad och sedermera såld. Under våren var yttern hela seriens kanske bästa spelare och låg också högst upp i poängligan.

Omgående blev utländska klubbar intresserade och under sommaren kunde Sportbladet avslöja att engelska Bristol City köpte loss Eliasson från Norrköping för 20 miljoner kronor.

Men alla pengar hamnar alltså inte i Peking. Under dagen bekräftade AIK att de hade en vidareförsäljningsklausul på Eliasson och med tanke på den höga avgiften trillar en hel del pengar ner till AIK från Norrköping.

Får en handfull miljoner

”Den 8 augusti 2017 blev den före detta AIK-spelaren Niclas Eliasson klar för engelska Bristol City FC. Transfern innebär att AIK Fotboll har rätt till ersättning enligt den vidareförsäljningsklausul som tecknades i avtalet med IFK Norrköping FK och även solidaritetsersättning från den klubb som förvärvat spelaren”, skriver AIK på sin hemsida.

Summan till AIK hamnar mellan 2,5 och 5 miljoner kronor av de totalt 20 miljoner kronor som IFK Norrköping fick av Bristol City.

”De sportsliga förväntningarna slog inte in”

Björn Wesström säljer följande till Sportbladet om affären.

– När man gör en investering, som ett köp av Niclas Eliasson från Falkenberg, så har man väldigt höga sportsliga förväntningar som man först och främst hoppas infrias. I ett annat skede så vill man att de sportsliga framgångarna ska ge en ekonomisk uppsida i form av en försäljning, så att man senare kan köpa nya spelare, säger Wesström och fortsätter:

– I det här fallet så slog inte de sportsliga förväntningarna inte in. Niclas Eliasson är en jättebra spelare men slog aldrig i AIK. Han slog i Norrköping. Då fick vi titta på om vi kunde få ekonomiska uppsidor i en spelare som inte slog i vår klubb. Det är inte så jävla lätt.

”Vi får vara glada för det”

Men tack vare klausulen och solidaritetsersättningen så får alltså AIK ett gäng miljoner för spelaren.

– Vi får vara glada över att vi har ett avtal som i slutändan gör att vi gör en ganska bra ekonomisk affär, även om vi inte fick det sportsliga utfallet.

Enligt Wesström är det ovanligt att AIK får så bra utdelning via vidareförsäljningsklausul på en spelare som lämnat för en annan svensk klubb.

– Det tillhör inte vanligheterna att få en ekonomisk uppsida när tredje part, en annan svensk klubb, säljer spelare. Men pengarna är lika välkomna för det.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Publicerad: