Kallad ’bedrövlig’ – nu klar för Blåvitt

Dumpad i Israel – men Blåvitt är hoppfulla

avAndreas Käck, Michael Wagner

IFK Göteborg värvar den grekiske målvakten Giannis Anestis, 27.

Han kommer senast från israeliska Hapoel Beer Sheva, där han dumpades efter ”en bedrövlig sejour”.

– Jag är väldigt glad över att skriva på för IFK Göteborg och ser fram emot att hjälpa laget, säger Anestis till Blåvitts hemsida.

Sedan IFK Göteborg sålde superlöftet Pontus Dahlberg till Watford har Erik Dahlin och Tom Amos vaktat kassen.

Nu tycks man ha hittat sin nye förstekeeper.

På sin hemsida meddelar man att man värvat den 27 år gamle och 198 centimeter långe greken Giannis Anestis. Delvis på rekommendation från svenske VM-kvalhjälten Jakob Johansson.

– Både Olle Sultan och Stefan Remnér har varit på plats i Aten och genomfört ett par träningspass med Giannis. Dessutom har vi fått goda referenser av Jakob Johansson, som spelat med honom i ett flertal säsonger. Han har varit här på en snabbvisit och bland genomgått läkarundersökning och tittat på Kamratgården. Sedan ansluter Giannis till truppen i början av januari, säger sportchefen Jonas Olsson till Blåvitts hemsida.

”Bedrövlig sejour”

Giannis Anestis har flera gånger varit uttagen i det grekiska landslaget. Han har även spelat flera internationella cupmatcher för AEK Aten.

Men på senare tid har det gått desto sämre. Han lämnade AEK efter en schism med ledningen och dumpades nyligen av den israeliska klubben Hapoel Beer Sheva efter vad sajten agonasport.com beskriver som ”en bedrövlig sejour”.

I Hapoel fick Anestis bara spela en enda match – och då släppte han in fem mål.

Sportbladet har pratat med Sotiris Milios, krönikör och redaktör på SDNA, som beskriver Anestis så här:

När han kom till AEK blev han snabbt förstavalet och han gjorde några suveräna insatser i Europa League-gruppspelet. Han var helt otroligt bra i 0-0-matchen mot Milan. Men AEK valde, oväntat nog, att inte ge honom tillräckligt med pengar för att förnya kontraktet och därefter fick han inte spela alls på sex månader. Han valde då att gå till Hapoel Beer Sheva, men i sin debut var han katastrofal. Han gjorde flera misstag och de förlorade (mot Dinamo Zagreb) med 0-5. Efter denna match bestämde sig klubben för att säga upp kontraktet och värva två andra målvakter, något man till slut kom överens om.

På Youtube finns en video där Giannis Anestis gör mängder av tabbar.

Är han känd för sina tabbar?

– Nej, det skulle jag inte säga. Jag kan sätta ihop en liknande video med misstag från Iker Casillas eller Marc-André ter Stegen. Målvakter gör misstag hela tiden. Det är en del av deras jobb, säger Sotiris Milios, och avslutar:

– Han påminner mig en del om Mattias Asper.

”Väldigt glad”

Blåvitts tränare Poya Asbaghi är i alla fall hoppfull.

– Med sin längd har han givetvis en stor räckvidd och är dessutom oerhört atletisk och snabb i sitt målvaktsspel. Tillsammans med Erik (Dahlin) och Tom (Amos) känner vi oss oerhört trygga med vår målvaktsuppsättning, säger han.

Kontraktet sträcker sig till sommaren 2020.

– Jag är väldigt glad över att skriva på för IFK Göteborg och ser fram emot att hjälpa laget. Jag vet att det är en klubb med en fin historia, med exempelvis segrar i Uefacupen och många inhemska titlar. Det är en stor klubb och förhoppningsvis kan vi vinna fler titlar framöver. Jag tar med mina erfarenheter och hoppas kunna hjälpa laget att vinna matcher, säger Giannis Anestis själv.

ARTIKELN HANDLAR OM