Uppgifter: Våldtäkter i Afghanistans fotbollsförbund

Presidenten och flera tränare uppges ha utnyttjat spelare sexuellt

avFredrik Jönsson

Uppgifter om sexuella trakasserier och sexuellt utnyttjande skakar det afghanska fotbollsförbundet.

Förbundets president Keramuddin Keram och flera tränare uppges ha gett sig på spelare i damlandslaget, skriver The New York Times.

– Presidenten i AFF (Afghanistans fotbollsförbund) och några andra tränare våldtar och trakasserar kvinnliga spelare, säger före detta landslagsspelaren Khalida Popal enligt tidningen.

Både Fifa och Afghanistans regering utreder det afghanska fotbollsförbundet. Enligt The New York Times har utredningarna inletts efter påståenden om att spelare har blivit sexuellt utnyttjade och trakasserade av tränare och ledare i fotbollsförbundet. Förbundets president Keramuddin Keram uppges också vara inblandad i den påstådda skandalen.

– Presidenten i AFF (Afghanistans fotbollsförbund) och några andra tränare våldtar och trakasserar kvinnliga spelare, säger före detta landslagsspelaren Khalida Popal, enligt The New York Times.

Afghanistans president Mohammad Ashraf Ghani hade samtal med landets olympiska kommitté under måndagen. Då ska han ha beordrat en utredning av fotbollsförbundet.

Försökte tvinga sig till sex

Uppgifterna har kommit ”som en chock” i landet, skriver den amerikanska tidningen. Danska sportföretaget Hummel har sponsrat landslaget tidigare, men valde att hoppa av så fort uppgifterna blev offentliga.

Khalida Popal, som flydde från Afghanistan till Danmark 2012, spelar inte för landslaget längre. Men hon organiserade ett träningsläger i februari i år. Hon blev då chockad när det afghanska fotbollförbundet skickade manliga tränare. En av tränarna ska ha blivit berusad och försökt tvinga några av spelarna att ha sex med honom.

Uppges ha stängt in spelare i sovrummet

Förbundets president Keramuddin Keram uppges ha trakasserat spelare i ett sovrum på hans kontor. Enligt Popal har han sett till att det endast går att öppna dörren till sovrummet med hjälp av hans fingeravtryck. Han uppges ha stängt in flera spelare i sovrummet.

Damernas förbundskapten Kelly Lindsey har skrivit på Twitter om situationen.

"Våra kvinnor har fått utstå skrämmande psykiska, fysiska och sexuella övergrepp för att få spela den sport de älskar för landet som de älskar. Män, kvinnor och barn kan leva och spela fotboll utan smädelse", skrev hon på Twitter.

Presidenten Keramuddin Keram har vägrat att ställa upp på en intervju och fotbollsförbundet har nekat till anklagelserna.

Foto: Excellesports/TT
ARTIKELN HANDLAR OM

Missbruk