Två stolar har hittats efter saknade planet

Emiliano Sala försvann under en flygresa till Cardiff

avAndreas Käck, Ebba Thornéus, Jacob Larsson

Två veckor har gått sedan fotbollsspelaren Emiliano Salas flygplan försvann spårlöst.

Nu har två stolsdynor påträffats på en strand vid den franska kusten.

– Jag förstod direkt att de kan komma från flygplanet, säger Josette Bernard, som hittade stolarna.

Förrförra helgen nåddes fotbollsvärlden av hemska nyheter.

Fotbollsspelaren Emiliano Sala, som hade värvats till walesiska Cardiff City från franska Nantes, rapporterades försvunnen efter en flygfärd från Frankrike till Wales.

Sala och piloten som körde planet befaras döda. För sex dagar sedan meddelade polisen att de avslutar sökarbetet, då de bedömer chansen till överlevnad som ”minimal”.

Nu kommer ett genombrott i mysteriet.

Sittdynor hittades

Den brittiska haverikommissionen (Air Accidents Investigation Branch, AAIB) uppger att man hittat två stolssäten från det som tros vara det flygplan som Sala och piloten färdades i, skriver Sky News.

Foto: TT

Enligt det pressmeddelande som kommissionen skickade ut ska sätena ha hittats nära Cherbourghalvön som utgör en del av den nordvästra kusten i Frankrike.

”På morgonen måndagen den 28 januari nåddes vi av nyheten att den franska säkerhetsutredningsmyndigheten (BEA), hittat en sittdyna på en strand nära Surtainville på Cherbourghalvön. En andra dyna hittades i samma område senare den dagen. Från en preliminär undersökning har vi dragit slutsatsen att det är troligt att kuddarna kommer från det saknade flygplanet”, skriver kommissionen på sin hemsida.

”Förstod direkt”

Personen som hittade stolsdynorna heter Josette Bernard och berättar nu för nyhetskanalen 20 minutes om sitt fynd.

– Jag tyckte att det såg ut som stolsdynor. När jag undersökte dem såg jag att de var i bra skick och att det stod något på engelska, typ ”höger bak”. Jag förstod direkt att det var – eller åtminstone kunde vara – från det försvunna flygplanet, säger Bernard.

Haverikommissionen meddelar nu att sökandet efter det försvunna flygplanet kommer att återupptas. Det kommer att koncentreras i ett område på tio kvadratkilometer i området där stolsdynorna hittades.

”I helgen kommer vi att genomföra en havsbottenundersökning för att försöka lokalisera vraket”, skriver AAIB i ett uttalande.