Polisen: Vi kommer se fler uppgjorda matcher

avErik Karlsson

RF, polisen och Svenska fotbollförbundet tar krafttag för att sätta stopp för matchfixningen.

Men Fredrik Gårdare, som leder polisens speciella aktionsgrupp, är ändå säker på att årets svenska elitfotboll kommer att manipuleras.

– Det är ställt utom allt rimligt tvivel, säger han.

Under tisdagförmiddagen samlades Riksidrottsförbundet, Brottförebyggande rådet (Brå), polisen och företrädare för specialförbunden på en presskonferens där Brå redgjorde för sin rapport ”Motverka otillåten påverkan inom idrotten”.

Alla partar talade varmt om samarbetet parterna emellan för att stävja hot, trakasserier och matchfixning.

Fotbollförbundets ordförande Karl-Erik Nilsson betonar att man inte ska vara naiv, men han hoppas att det här nyvunna fokuset ska leda till en säsong där matchfixningsproblematiken trycks tillbaka.

– Jag tror de här insatserna, och inte minst det fantastiska civilkurage som Kenny Stamatopoulos visade i fjol, det faktum att det diskuteras och debatteras gör det svårare för de som vill närma spelare och ledare i de här frågorna, säger han.

Foto: ERIK SIMANDER / BILDBYRÅN
Fredrik Gårdare

”Definitivt se uppgjorda element”

Men Fredrik Gårdare, ansvarig för den aktionsgrupp inom polisen som arbetar och utreder de här brotten inom idrotten vill inte jubla idag.

– Vi ser på de som utför det här systematiskt och organiserat att vårt arbete har en avkylande effekt. Men det är naivt att tro att lösningen finns här nu, det här är starten på ett långt arbete.

Allsvenskan och superettan börjar snart, kommer vi se uppgjorda matcher där i år?

– Vi kommer definitivt se uppgjorda element och vi kommer förmodligen ha ett antal matcher där slutresultat är uppgjorda eller manipulerade på något sätt. Det är ställt utom allt rimligt tvivel, säger Fredrik Gårdare och fortsätter:

– Det är så många nätverk och så stora pengar inblandade att de kommer inte sluta med det här bara för att vi göra åtgärder från fotbollen och polisens sida. Kanske kan vi se till att inte fler blir utsatta i år (mot tidigare år), säger han.

När Sportbladet berättar om Fredrik Gårdares pessimisstiska utblick på året för generalsekreterare Håkan Sjöstrand svarar han:

– Jag kan konstatera att det fall vi hade i fjol, IFK Göteborg mot AIK, där identifierade vi problemet innan. Vi har inte sett något fall utav det här.

Men samtidigt utreder polisen 17 aktuella fall just nu?

– Ja vi utreder också, vi får 25 till 30 indikationer varje år, men det är viktigt att vi grundar på fakta innan vi drar slutsatser, säger Håkan Sjöstrand.

ARTIKELN HANDLAR OM