Uppmaningen om svälthjälp gav noll kronor: 'Besviken'

Av: Henrik Lundgren

Publicerad:
Uppdaterad:

Div 4-klubben IFK Sunnes upprop om hjälp till Afrika bemöttes med tystnad

IFK Sunne har samlat ihop drygt 20 000 kronor till svältkatastrofens offer på Afrikas horn. Och utmanade Sveriges samtliga fotbollsklubbar att göra likadant.

Resultatet efter en månad - noll kronor.

- Jag är riktigt besviken på engagemanget, säger IFK Sunnes David Kjellin.

Det var i mitten av augusti som IFK Sunnes styrelseledamot David Kjellin började planera för en Unicefinsamling till förmån för Afrikas horn.

Den 27 augusti skänkte division fyra-klubben alla entrépengarna från en match, och därefter har både supportrar, senior- och juniorspelare och sponsorer gått in med pengar. Målsättningen 20 000 kronor nåddes utan problem.

- Även om svältkatastrofen inte längre uppmärksammas lika mycket i medierna så är läget mer akut än någonsin. Så jag tänkte att det borde finnas fler klubbar som ville hjälpa till med pengar, säger David Kjellin.

Noll respons

Det första utskickat gick ut för en månad sen. Då kontaktades samtliga klubbar från allsvenskan till division ett, samt alla distrikt.

Men responsen är noll. Inte en enda krona har samlats in enligt Kjellin.

- Jag tycker det är för dåligt. Konstigt att inte en enda klubb åtminstone har kontaktat oss för info. GIF Sundsvall hörde av sig och sa att det var ett bra initiativ. Och Svenska fotbollförbundet mejlade och sa att de har som policy att inte uppmärksamma enskilda insamlingar som den här.

Kjellin är besviken på klubbarnas brist på engagemang.

Sunne fortsätter insamlingen

- Jag tycker ju att någon klubb i Värmland åtminstone borde tagit utmaningen. Sen är det ju lätt för en storklubb också att skänka någon krona från varje åskådares entréavgift. Och så går någon sponsor in med lika mycket. Då blir det snabbt mycket pengar. Det är lätt att göra mycket med hjälp av lite arbete.

För IFK Sunne fortsätter insamlingen.

- Det behövs. Vi kommer förmodligen göra någon ytterligare insamling också. Den förra mottogs bra. Vi hade till och med en äldre dam som kom in på matchen och berömde vårt initiativ. Hon hade aldrig sett på fotboll förut, men lade glatt 500 kronor i hinken innan hon gick ut från arenan igen. Fotboll var inget för henne, men hon skänkte gärna pengar.

Publicerad:

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.