Copa America

Paraguay kan kryssa sig till Copa-titeln

Av: 

Filip Magnusson

FOTBOLL

Landet i final i Copa America – utan en enda seger

De har inte vunnit en match men är ändå klart för final.

Paraguay trotsar logiken i Copa America – och retar upp etablissemanget.

– Vi blev rånade, dundrar Venezuelas president Hugo Chavez.

Mästerliga på straffar Paraguay är framme i final. Dit har laget tagit sig tack vare suveränt straffskytte. På söndag spelas finalen i Copa America.
Mästerliga på straffar Paraguay är framme i final. Dit har laget tagit sig tack vare suveränt straffskytte. På söndag spelas finalen i Copa America.

Copa America har varit skrällarnas mästerskap så här långt. I kvartsfinalerna föll alla de favorittippade lagen inklusive jättarna Argentina och Brasilien.

Nu gör Paraguay sitt för att göra turnering mer märklig än ologisk. I går morse slog laget ut Venezuela på straffar och blev klart för finalen mot Uruguay i Buenos Aires på söndag.

Inget konstigt med det, förvisso, om det inte vore för att det var femte matchen i rad som Paraguay misslyckats med att stå som segrare efter 90 minuters spel.

Straffar tog dem även vidare mot Brasilien i kvartsfinal, och i gruppspelet kryssade laget sig vidare med tre oavgjorda resultat.

”Väldigt massa tur”

Lägg där till att Venezuela träffade ramen två gånger i förlängningen och Paraguays finalplats ter sig än mer osannolik.

– Jag hoppas att vi har nån form av mästartur, för det var tufft där ute. Vi hade en väldig massa tur, men fotbollen är sån och ibland är inte vinnaren det bästa laget, säger Paraguays anfallare Nelson Haedo Valdez, enligt AP och får medhåll av forwardskollegan Lucas Barrios:

– Tur har hjälpt oss väldigt mycket i den här turneringen, men vi har också jobbat väldigt hårt. Känslan vi har i laget är otrolig just nu.

Andra är inte lika nöjda med Paraguays framfart. Venezuelas president Hugo Chavez följde semifinalen tillsammans med Fidel Castro på Kuba, där Chavez behandlas för sin cancer, och rasade på twitter över Oswaldo Vizcarrondos bortdömda mål.

”Paraguay vann inte mot oss i den här matchen, vi blev rånade på ett segermål”, skrev Chavez.

Avstängningar väntar

Känslorna var lika heta efter slutsignalen när flera av spelarna rök ihop och började slå vilt mot varandra, däribland Venezuelas Miku och Salomon Rondon och Paraguays Nestor Ortigoza och Iván Piris. Frågan är hur många spelare Paraguay kommer att ha tillgängliga på söndag, och vilka som kommer att stängas av. Men ingen kan ta ifrån dem att de nått Copa America-final för första gången sen 1979, trots ett mediokert turneringsfacit.

– Vinner vi mot Uruguay kommer ingen att minnas att vi spelade oavgjort i alla andra matcher – bara att vi är mästare, säger Lucas Barrios.

ANNONS EXTERN LÄNK

Den som vet mest vinner mest! Kvällens hetaste spelobjekt hittar du på Oddset. Nu med betbuilder och cash-outfunktion. Till Oddset. Spel från AB Svenska Spel. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Svenska Spel

Publisert:

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Copa America