Kallar till krismöte

avPatrik Brenning

Efter kaoset – Lagrell erkänner fel: Jag tycker inte det gått rätt till

1 av 4 | Foto: Theorin, Lagrell och Sager.

Svensk Elitfotboll kallar nu till krismöte för att stoppa anmälningskaoset som skakat allsvenskan.

Samtidigt medger Svenska fotbollförbundet att de har gjort fel.

– Det här är en allvarlig fråga som borde ha beslutats om på representantskapsmötet, säger ordföranden Lars-Åke Lagrell.

AIK har blivit anmälda för att publiken skanderat domarjävel, Djurgården för en felklippt gräsmatta och IFK Göteborg för att fansen ropat ”Hata Helsingborg”. Nu har klubbarnas intresseförening Svensk elitfotboll kallat till krismöte under fotbollsförbundet ordförandekonferens i veckan.

– Jag har personligen begärt att vi måste diskutera det här. Vi måste sätta stopp för det här. Sunt förnuft, vett och sans måste råda, säger SEF:s generalsekreterare Tommy Theorin.

Svenska fotbollförbundets ordförande Lars-Åke Lagrell medger nu också att förbundet gjort fel. Besluten om den nya regeltillämpningen togs av förbundets matchdelegater och inte av representantskapet där föreningarna gör sin röst hörd.

– Min inställning är, om det nu införs en ny tolkning av något slag eller en ny tillämpning inom området tävling, ska representantskapet göra det och ingen annan, säger Lagrell.

Fungerade det så i det här fallet?

– Nej, det tycker jag inte.

Fick nya direktiv

Bakom anmälningskaoset står nya direktiv från förbundet till landets matchdelegater. De beordras i ett utskick att anmäla alla ”kränkande ramsor och rasistiska tillmälen från läktaren”.

Ett beslut tävlingskommitténs ordförande Gerhard Sager hävdar att klubbarna själva tog.

– Vi tog beslutet på ett möte med klubbens säkerhetschefer och polisen den 6 mars

i Jönköping. Då tog klubbarna själva upp att de ville ha hjälp med de här problemen, säger Sager.

”Var överens”

– Vi tog med det till mötet med matchdelegaterna där vi var överens om att fokusera på de här sakerna mot bakgrund av deras vädjan. Ingen sade emot. Då var vi överens.

Tommy Theorin samt AIK och IFK Göteborgs säkerhetsansvariga Henrik Koch respektive Tommie Elgestål säger att de inte varit med och varken diskuterat eller beslutat om regeltillämpningen.

ARTIKELN HANDLAR OM