”Fotbollens galnaste protest avslöjad”

avPatrik Brenning

Engelska tidningen sågar AIK- och Dif-fansen: Idiotiskt

1 av 9 | Foto: BILDBYRÅN

AIK:s och Djurgårdens fans sågas av brittiska fotbollsmagasinet FourFourTwo.

I sitt senaste nummer omskriver tidningen läktarprotesten under derbyt i september under rubriken ”Fotbollens galnaste protest avslöjad”.

– Det är som när en hiphopare klagar över polistrakasserier och samtidigt skryter om att skjuta någon fattig stackare, skriver FourFourTwo.

FourFourTwos förstasida.

Det var den 19 september som derbyt mellan AIK och Djurgården tystnade under matchens tio första minuter i en aktion för positiv läktarkultur. Varför kvalificerar sig då detta som fotbollens galnaste protest?

”Idiotiskt”

Jo, det FourFourTwo uppmärksammar är hur den tysta aktionen från första halvlek förbyttes till ett rökinferno i andra där bengaler gjorde att matchens andra akt fick skjutas upp.

– Efter halvtid övergick horderna till stereotyper och försenade matchen genom att kasta pyrotekniska föremål. Nittio personer omhändertogs, inklusive två för misshandel. Idiotiskt, skriver magasinet bland annat.

Tidningen menar att fansen förstörde sin egen protest genom dubbelmoralen.

– Det är som när en hiphopare klagar över polistrakasserier och samtidigt skryter om att skjuta någon fattig stackare. Den här protesten sköt sig själv i foten.

”Sjukt snyggt och klockrent”

Black Armys ordförande Daniel Wilhelmsson viftar bort kritiken som han tycker bygger på okunskap.

– FourFourTwo har ingen aning om vad de snackar om. Det var helt och hållet organiserat och brändes på bägge sidor för att visa hur jävla galen den regeln är att man blåser av matchen. Jag tycker det var sjukt snyggt och klockrent. Men FourFourTwo tycker om engelsk fotboll där folk sitter ner och pröjsar 1000 spänn per biljett. Jag tycker om svensk fotboll med själ och hjärta, säger Wilhelmsson till Sportbladet.

ARTIKELN HANDLAR OM