Larsson – Europas vassaste framspelare

”Har fungerat bra”

se upp, finland Rasmus Elm och Sebastian Larsson utgör två av Sveriges största chanser att göra mål i kväll. Elm är bombsäker på fasta situationer, och Larsson kan luckra upp försvar med sina passningar.
se upp, finland Rasmus Elm och Sebastian Larsson utgör två av Sveriges största chanser att göra mål i kväll. Elm är bombsäker på fasta situationer, och Larsson kan luckra upp försvar med sina passningar.

Dans runt granen – där har ni Sveriges taktik i måste-matchen mot Finland.

Då får Europas vassaste framspelare en nyckelroll.

– Jag har varit väldigt involverad i vårt målgörande, säger Sebastian Larsson.

Kvart över sex i kväll blåser domaren Mark Clattenburg från England till spel på Olympiastadion i Helsingfors. Där väntar inte bara en tungsprungen gräsmatta, frisk vind och regn – utan även en revanschsugen finsk julgran.

I somras möttes grannländerna på Råsunda vilket slutade med svensk 5–0-seger, sedan dess har finske förbundskaptenen Mixu Paatelainen bytt taktik från traditionell 4-4-2 till 4-3-2-1 – den så kallade ”julgranen” som Finland gjort flera bra prestationer med under hösten.

Utnyttja ytorna

Sveriges motvapen: att utnyttja de ytor som uppstår på kanterna när motståndaren packar ihop sig centralt.

– Det fanns tillfällen i matchen på Råsunda också där Finland såg ut som en julgran. De ska jag visa för spelarna i morgon (läs: i dag). Men de är mer samtränade och mer slaviska att följa julgranstaktiken nu än tidigare, säger förbundskapten Erik Hamrén.

Kantspelet blir alltså en nyckel i kväll och där har Sverige Europas vassaste framspelare till sitt förfogande: Sebastian Larsson leder assistligan i EM-kvalet före såväl Tysklands Mesut Özil som Hollands Wesley Sneijder. Som

högerytter har Larsson gjort sex assist på 591 spelade minuter.

– Jag tycker att det fungerat bra på det stora hela. Även om det bara blivit ett mål har jag har varit väldigt involverad i vårt målgörande, det är något jag alltid velat bli bättre på, säger Sebastian Larsson.

Chippen vill ha tempo

På andra kanten finns Christian Wilhelmsson – tre mål senaste två kval-matcherna. Han hoppas på dans runt grannen – trots att är långt kvar till jul.

– Vi ska försöka ha bra tempo på bollen och snabba vändningar. Inte låsa fast oss på en kant. Får vi det att fungera och utnyttjar det kan det blir väldigt kul, säger ”Chippen”.

Skulle kantspelet haverera har Sverige ändå sina främsta poängspelare centralt i planen – Zlatan Ibrahimovic och Kim Källström som svarat för åtta poäng vardera.

Publisert:

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.

ÄMNEN I ARTIKELN