Frändén: Leo Messi vill att Leo Messi gör målen

FOTBOLL

...precis en sån match som Barcelona vinner med ett par mål

BARCELONA. Leo Messi var frustrerad.

Pedro Rodríguez var uddlös.

Víctor Valdés var ofokuserad.

Det var en sån match på Camp Nou.

En sån som Barcelona vinner med ett par mål.

Foto: frustrerat geni Leo Messi hade inte sin bästa kväll i går – vilket avspeglade sig på hela laget. Därför vann Barcelona med bara två mål.

Klubbar från öst brukar ställa till det för Barcelona heter det. Förutom att det är en geografiskt arrogant generalisering, som tillämpas på lag från ryska Tatarstan hela vägen till Tjeckien, är det inte riktigt sant längre. Däremot brukar lag som försvarar sig lågt och kompakt släppa in lite färre mål på Camp Nou än de offensiva kusinerna från resten av Spanien.

Viktoria Plzen visste vad som väntade och knöt ihop bäst de kunde bakåt.

Efter några strategiska överläggningar väggade Andrés Iniesta till Leo Messi och Leo Messi tillbaka till Andrés Iniesta, som på ett utrymme som egentligen inte fanns lyckades brodera in 1–0 med nål och tråd precis bredvid stolpen.

Iniesta är tillbaka från skada i fantastisk form och de statistikbitande hemmasupportrarna vet att Barcelona aldrig förlorat en Champions League-match då den 27-årige farbrorn från Albacete gjort mål.

Förlorade sig i frustration

Det hade bara gått tio minuter och det mesta tydde på att den sensomriga kvällen på Camp Nou skulle bli ännu en afton i överflödets tecken.

Men det Barcelona ofta gör med förbundna ögon i ligan blir svårare i Europa när deras offensiva fokus inte är på topp.

Messi var bra i går, Villa var Villa, Pedro var emellanåt någon helt annanstans. Ju längre av matchen som förflöt desto mer såg Barças anfallstrio, den som går under namnet MVP, ut att förlora sig i frustration.

Leo Messi hade två träffar i målramen, en tveksamt bortdömd straff och en lätt irriterad rynka i pannan när David Villa till slut slog returen i mål. Sånt får han

visa, för han är Leo Messi och han ställer till med stordåd nästan jämt.

Befinner man sig på supporteravstånd från argentinaren är det lätt att blanda ihop hans blyga uppsyn utanför planen med en osjälvisk inställning rakt igenom till fotbollen och lagkamraterna.

Man rör inte Messis plats

Rör man sig i klubben och kring hans medspelare vet man att Leo Messi vill att Leo Messi gör målen och att det kan krävas självdisciplin för att simma i hans kölvatten. Det innebär att alltid, under precis alla omständigheter, acceptera en andraplats (som bäst) i laghierarkin.

Fråga gärna Zlatan Ibrahimovic om den detaljen nästa gång ni springer på honom.

David Villa är 30 år, och hade varit en världsanfallare länge innan han kom till en världsklubb. Han är i Barcelona för att ta titlarna som ligger och väntar på klubben och han kommer inte att mucka med någon.

Pedro Rodríguez är bara 24, men han har spelat med Messi sedan mitten av tonåren, och han skulle aldrig få för sig att sno rampljuset ifrån honom.

Det är, bland många andra, Villa och Pedro som gör Messi till Barcelonas MVP, till lagets Most Valuable Player.

Men Messi var frustrerad i går och liksom resten av offensiven saknade han precision.

Det blev en dussinmatch av Barça. En sån där lagets bollinnehav kryper strax över 70 procent och där de vinner med ett par bollar.

Kan snart frispela Messi

I dag invigs det nya boendet på Barcelonas talangakademi La Masía. Man har för säkerhets skull flyttat ut internatskolan från stan till klubbens träningsanläggning i den ganska deppiga förorten Sant Joan Despí, där det enda roliga att göra förutom att träna fotboll är att titta på när a-laget tränar fotboll.

Pep Guardiola tjuvstartade firandet redan i går kväll och lät 20-årige Isaac Cuenca, inackorderad på La Masía som elvaåring, göra a-lagsdebut på Camp Nou. Cuenca blev den 18:e hemmafostrade spelaren att göra det under Guardiolas dryga tre år som tränare för klubben.

Pallar han trycket kommer han snart få måtta frilägen till Leo Messi varje vecka.

ARTIKELN HANDLAR OM