AVSLÖJAR: EM-stjärnan tackade nej till Blåvitt

Av: Michael Wagner

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: AP/TT

GÖTEBORG. IFK Göteborg var nära en drömvärvning av anfallaren, Mr X.

Men isländske landslagsstjärnan Kolbeinn Sigthorsson, 27, tackade nej – på grund av att det spelas för många matcher på konstgräs i Sverige.

Sportbladet har under de senaste dagarna beskrivit hur IFK Göteborg är ute efter att förstärka offensiven när laget under nye tränaren Poya Asbaghi spelar med ett 3–4–3-system och just nu bara har tre renodlade anfallare i truppen.

Dessutom har den tidigare hårt pressade ekonomin blivit något bättre efter försäljningen av målvakten Pontus Dahlberg till Watford för 35 miljoner kronor och det ger utrymme för en offensiv värvning.

Olika alternativ

Sportchefen Mats Gren har sagt att klubben har ett ett par olika anfallsalternativ som man diskuterar med: mer erfarna spelare med landskamps- och Champions League-erfarenhet och yngre forwards med utvecklingspotential.

Enligt uppgifter till Sportbladet är isländske landslags- och EM-stjärnan Kolbeinn Sigthorsson en av spelarna IFK Göteborg varit intresserade av.

– Det stämmer att IFK Göteborg har varit i kontakt med oss angående Sigthorsson, uppger en fransk källa med god insyn i islänningens klubb, topplaget Nantes.

Den isländske stjärnanfallaren har haft en framgångsrik karriär i holländska AZ och Ajax, men skadade knät svårt efter EM 2016 i Frankrike där han ledde Island under Lars Lagerbäck till en kvartsfinal mot värdnationen.

Rehabiliteringen har varit besvärlig, Sigthorsson lånades ut till Galatasaray utan att få speltid.

Återställd nyligen

Nyligen berättade han i en intervju på Nantes hemsida att han var tillbaka, fullt återställd efter skadeproblemen.

– Jag mår bra. De senaste tre månaderna har jag inte känt något av mitt knä. Nu är jag redo för sista steget för att komma tillbaka på planen. Mitt mål är att spela matcher i februari igen, sa Sigthorsson, som även berättade om sin målsättning framåt sommaren:

– Om allt går bra så vill jag vara en del av det isländska landslaget som ska spela i VM. Det är en lång väg för mig, men om jag får spela regelbundet så kan det gå.

Den så skadedrabbade anfallaren har dock inga stora chanser att få den speltiden hos Nantes, femma i franska ligan, under tränaren Claudio Ranieri.

Hög lön

Enligt Sportbladets uppgifter har dessutom Nantes varit redo att släppa 27-åringen billigt på grund av de tidigare skadeproblemen och den höga lön som islänningen har.

Det var i det läget, med de större ligornas transferfönster stängda, som IFK Göteborg kunde erbjuda speltid, en bra historik med isländska spelare och en chans att hålla VM-drömmen vid liv.

Senare under måndagen när Sportbladet får kontakt med IFK Göteborgs sportchef Mats Gren så bekräftar han uppgifterna.

– Det stämmer att vi varit i kontakt med spelaren och hans klubb, men han är inte aktuell, svarar Gren via sms.

Vad faller det på?

– Spelaren har varit skadad och ville inte få så många matcher på konstgräs för sitt "skadade" knä, svarar Gren, som bekräftar att Kolbeinn Sigthorsson var ett av de mer meriterade Mr X-alternativen som han diskuterat med.

– Vi fortsätter att skanna av tillgängliga spelare, svarar Gren som inte utvecklar mer kring Sigthorssons nej och andra alternativ, men skriver kort i ett avslutande sms:

– Tacka vet jag hybrid och gräs.

Foto: AP/TT
Publicerad:

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.