”Kommer överraska många lag i år”

FOTBOLL

Umeå tillbaka i toppen

Foto: Sofia Jakobssons Umeå IK är i serietopp.

Umeå har varit damallsvenskans stora gigant under 2000-talet.

Men förra säsongen blev de bara sjua.

Nu ser dock tabellen åter ut som man vant sig – med Umeå som etta.

– Jag tror vi kommer överraska många lag i år, säger kvällens matchvinnare Sofia Jakobsson.

Umeå IK har dominerat damallsvenskan under 2000-talet. De tog sju SM-guld mellan 2000 och 2008 och har dessutom tagit hem Uefa Women's Cup två gånger.

Men förra säsongen blev laget bara sjua i serien, och många trodde att det skulle dröja innan laget skulle vara tillbaka på toppen igen.

Inför den här säsongen har de dock satsat hårt, och bland annat värvat tillbaka den schweiziska stjärnan Ramona Bachmann från den amerikanska proffsligan, och den duktiga vänsterbacken Alexandra Nilsson från Sunnanå.

Jakobsson leder skytteligan

Det har visat sig ge resultat. Efter kvällens 1–0 borta mot Göteborg är laget i ensam serietopp, som enda lag med maximala nio poäng.

– Jag tycker att ni ska räkna med oss i år. Jag tror vi kommer överraska många lag i år, säger Sofia Jakobsson, som efter kvällens mål är i delad skytteligaledning med tre mål, till TV4 Sport.

En annan som gläds över Umeås säsongsinledning är förbundskaptenen Thomas Dennerby.

– Det är roligt att Umeå har börjat röra på sig igen. Men vi visste ju att de skulle vara starkare i år. Men att de är så starka gläder många. De har många kvalitetsspelare, så jag tror absolut att de kommer gå bra i år.