Piteå är på väg att skriva historia på så många sätt: ”Unik grupp”

Piteå. Inte ens när Piteå hade radat upp sju raka uddamålssegrar ville guldsnacket ta fart.

Ett fotbollslag från Norrbotten vinner ju inga guld.

Men Piteå är på väg att skriva historia på så många sätt.

– Det är en alldeles unik grupp, säger tränaren Stellan Carlsson.

Piteå har just vänt 1-3 till 4-3 i en ren seriefinal mot Göteborg. Gapet mellan lagen är nu fem poäng och man kan verkligen känna sorlet som sprider sig.

Vad är egentligen på väg att hända?

– Ja, man känner både hoppet och förväntningarna. Det är ett enormt stöd som finns där. Men få är lika mycket värda att vara i den här situationen som det här laget är just nu, säger Stellan Carlsson.

Ja, det är sannerligen något alldeles unikt med Piteå. Lagets vinnarmentalitet är starkare än norrbottniskt stål. Gång på gång har laget gått segrande ur tighta matcher. Av lagets tio segrar i Damallsvenskan har åtta varit med uddamålet.

Till viss del går fenomenet att förklara att laget rider på en enorm framgångsvåg. Men det finns givetvis djupare förklaringar än så.

– Vi har varit väldigt noga med vilka spelare som ska vara med i den här truppen. Hur spelare klarar av att hantera med- och motgångar. Och alla har en sådan otrolig attityd till det vi håller på med. Den skalle som de här spelarna visar gång på gång är makalös, säger Carlsson.

En faktor till framgången som han direkt håller fram är gruppens öppenhet.

– Det gick ganska hett till i vårt omklädningsrum i halvlek, kan jag säga. Men vi är öppna och rakt på sak. Och det är det som hjälper oss att hitta vägar att vinna matcherna. Samtidigt hade det givetvis inte gått utan fantastiskt bra spelare.

”Finns en sådan styrka i den här gruppen¥

Årets Damallsvenska är otroligt jämn. Lagen är hela tiden med i matcher som kan gå åt endera hållet. Men just Piteå har haft den största förmågan att dra det längsta strået.

Därför var vändningen i seriefinalen så typisk. Nästan en perfekt sammanfattning för hela säsongen för Piteå. Och ett ypperligt bevis för lagets mentala styrka.

– Vi hade June Pedersen avstängd. Sedan blir hennes ersättare Lena Blomqvist skadad. Selina Henriksson får gå ner och spela innerback, något hon inte ens tränat på hela säsongen. Ändå började inte ens spelarna fundera. Det finns en sådan styrka i den här gruppen.

Får inte drabbas av guldfrossa

För Piteå blir den stora utmaningen nu att inte tänka för mycket. Spelarna och föreningen måste liksom förtränga vad de är på väg att ställa till med, att de är på väg att skriva norrbottnisk fotbollshistoria. Risken att drabbas av guldfrossa är överhängande.

Tvåmålsskytten Nina Jakobsson:

– Vi tänker inte riktigt så. Vi har i och för sig aldrig varit i den här sitsen förut att vara det lag som är jagat. Men vi är inte ett lag som svävar iväg. I stället är vi noga med grunderna och jag tror vi kommer att klara av det här på ett bra sätt.

– Och det känns ändå som att alla räknar med att Rosengård ska vinna, fastän vi ligger i topp. Det passar oss perfekt.

Stellan Carlsson:

– Den här gruppen litar på varandra och vi tror på varandra.

Laddar Matchöversikt
ARTIKELN HANDLAR OM