”Mest spännande något lag tagit in”

Av: Patrik Brenning

Publicerad:
Uppdaterad:

Alm hyllar AIK:s nya superdoldis: Häftigt att hitta en sådan spelare

Robin Quaison – så heter AIK:s joker i årets allsvenska.

Tränaren Andreas Alm hyllar 18-åringen som ”kanske den mest offensivt spännande som något lag har tagit in”.

– Jag vill debutera, säger Quaison till Sportbladet.

Det stora samtsämnet spelarmässigt bland AIK:s fans inför den kommande säsongen är Celso Borges, 23-åringen som anslutit från Fredrikstad. Samma uppmärksamhet har inte direkt Robin Quaison, ny från Väsby, fått.

Ska man tro tränaren Andreas Alm är det dock värt att ha ögonen på 18-åringen den kommande säsongen. På en chatt på klubbens hemsida beskriver Alm mittfältaren med stora ord.

– Jag tycker att vi har värvat en väldigt kreativ mittfältare, kanske den mest offensivt spännande som något lag har tagit in: Robin Quaison, skriver Alm.

”Ett år yngre än Claesson”

För Sportbladet utvecklar Alm sina tankar:

– Jag tycker att han har sådana offensiva egenskaper som få andra lag fått in. Vi ska komma ihåg att Robin inte spelat en minut men han har gjort en bra försäsong. Han är aktuell för en startelva, säger Alm.

Hur bra är han?

– Det är klart det finns potential där, det är där det ligger, i ordet potential. Vi pratar om vad han kan bli. Han har ett väldigt bra skott, driv i steget och är bättre defensivt än många tror. Det är en spännande spelare. För min del känner jag mig väldigt entusiastisk när jag tänker på hans namn. Minst lika entusiastisk som när jag läser om vad andra lag tagit in på den positionen.

Vilka andra spelare tänker du på då?

– Han är ett år yngre än Victor Claesson som Elfsborg tagit in och som är en motsvarande offensiv spelare. Claesson betraktas som att han ska bli en succé i allsvenskan enligt experterna. Då finns det potential i Robin också.

Quaison inledde förra säsongen i AIK:s juniorlag men spelade under hösten med dåvarande samarbetsklubben Väsby.

– Där gjorde han nio mål på elva matcher i division 1, hans första seniormatcher, och hattrick i seriefinalen mot Umeå, säger Alm.

Milosevic: Han kan bli riktigt bra

Alm är tydligt med att poängtera att Quaison fortfarande är en talang och vill inte sätta någon press på den offensive innermittfältaren. Men på sikt är det tydligt att det finns förhoppningar.

– Jag har slutat sätta gränser för hur bra spelare kan bli men det är häftigt när man hittar en sådan spelare i den egna verksamheten. I vår egen akademi kan man säga. Sedan finns det massor av saker som kan hända på vägen, han har trots allt bara spelat några träningsmatcher för oss, men han är spännande. Vi får se mer när han får speltid för första gången också.

När fjolårets succédebutant Alexander Milosevic får peka ut årets utropstecken i AIK landar även hans röst på 18-åringen.

– Jag tror mycket på Robin Quaison. Han är riktigt duktig, har bra skott och bra intelligens. Han kan bli riktigt bra, bara han fortsätter jobba hårt på träningarna, säger Milosevic.

Quaison själv blir glad när Sportbladet berättar om tränaren Andreas Alms beröm.

– Det är min tränares ord så det känns bra.

Vad är ditt mål med säsongen?

– Jag vill debutera.

Publicerad:

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.